Godišnjica Nikole Čupića

148 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

У самој вароши има “ воденица са 16 витлова. На ушћу Лукавице двије воденице са 9 витлова. Остале су воденице ђаковачке ван вароши уз Рибник и Лукавицу.

Сва Ђаковица дијели се на 17 мала, 19 мухамеданских, једну српеку — Шкијеве-малу и једну

католичку — Кауриве малу. Мухамеданске мале зову се по џамијама и овим редом :

1. Мала: Адум-џамија, 2. Мамут-пашина, 3. Мула-Јусуфова, 4. Хаџи-Омерова, 5. Крует — Глава Пазари, 6. Ћерим-мале, “. Бул — Ружина мала, 5. Карадак — црногорска — мала, 9. Геџамала, 10. Кљусар мала, 11. Сејфи-мала, 12. Зевина мала, 18. Грнчар-мала, 14. Ре-мала (нова), и 15. Мађуп — Циганска — мала.

И у Ђаковици као у Пећи најачи је еснаф табачки, којим раде 60 дућана; за овим долазе терзије, казаси, па онда тек долазе златари и т. Д.

Свиле у Ђаковици производи се више него ли. у Џећи, и израдом ове занима се скоро евака кућа.

Ђаковачка нахија граничи се: пећком, призренском, скадарском и тусињском. Она се. од сјевера граничи пећком нахијом током Дечанске Бистрице, од истока и југо-истока од Подриме и Призрена — све Дримом до Везирова Моста на тромеђи, од југа са скадарском нахијом међи се Валибоном и од запада с Плавом међи се врхом ил. Бодинег вице — вододјелницом.

Сјеверо-псточна половина ове нахије у равници | је — под подвадницама — а друга половина југозападна, она, која се ослања на скадарску Малесију и к Плаву. уз Богићевицу, врлетна је.