Godišnjica Nikole Čupića

· ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 153

пп

Но о Скадру и ја ћу рећи ово: Град је на кршној главици — „Тепи,“ — која би се могла и пошумити. СО десне стране испод главице градске протиче Бојана, коју су опет е друге стране — Бојани десне — супрле косе од Тарабоша, Казина и Анамале и Бојана том доста тијесном провалом протиче из ширине у ширину, — из долине у долину, с друге стране лијеве југопсточне граду продро је Дрим п увире у Бојану, коме остаје Бушат-мала и Брдица на лијевој страни обале Задрими, а црквиште ев. госпође скадарске — „Зоја Шкодрес“ на десној страни под градом до Бојане.

Кир пак пробио је косу од сјеверне стране од Пазара Табак мали и увире у Дрпм.

Пазар је граду с десне стране, на подножју главице самога града до Бојане. Из пазара с лијеве стране, сјеверне, усјечен је једини пут којим се, пењући се, прилази и улази у град, одакле се види сва Зета и Црна Гора до Ловћена и Задрима до Мора.

Варош је одвојена од Пазара у засебном одјељењу и главни дио ове отишао је равницом сјеверу уз Кир к Враци, а мањи дио одијељен је косом у сасвим засебну малу за градом уз десну обалу Дрима.

Главица — Тепа — на којој је град, свршава дугачку косу од Дриваста, а коса ова дијели ска-

дарско поље у двије долине: југопеточну и сјеверозападну. Она је окићена виноградима, маслинама, смоквама, шипцима, лавориком, бршљаном, кошћелама и сваким другим воћем богато, п та коса носи свој назив Барљан.

" Скадар се дијели на ове мале: 1. биреву. 2. Тепе, 3. Топхану, 4. Паруц, 5. Ајасме, 6. Перош, Џамија- -Пљак, 8. Џамија-кућ, 9. Мала-ре, 10. Рус 17 мал, 11. Рус т' вогељ, 12. Ара т' мал, 18. Ара