Godišnjica Nikole Čupića

ВАСОЈЕВИЋИ. ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА 155

Околина је скадарска богата и поље даје два рода, али је гором оскудна. Снијега ријетко кад пада, п нестаје га одмах. Кише су од југа честе и плаховите. Сијевају муње и грми и преко зиме. _

Важност је Скадра на југу она, која и Београда на сјеверу. Скадарски су племићи Бушатлије, Соколовићи и Драгушевићи.

Скадарском вилајету припадало је све г. Полимље и Б. Поље до 1852 г., а сада је и Гусиње под пећким мутесарифом у скопљанском вилајету.

· Од наших старина заузима угледно мјесто црква с кубетом у Рашу, од Скадра на сјеверу, под Маранајем, давно затворена, а доцније и заграђена. зидом без улаза. Ова је црква једна од већих задужбина наше прошлости.

ЈХ . пуТтоВви

___ Горње је Полимље на раскреници за све области

српских земаља; томе су сведоци остатци старих и садашњих путова, који се из лимеке долине разилазе за све области и за све крајеве српских земаља.

Само Полимље и сада вежу два пута од Гусиња до Берана, али је главни пут лијевом страном Лима. Овај иде од Гусиња Ковачевим Ливадама на село Мартиновиће, поред језера на село Брезовице, Пошчан-пољем на село Пепиће, " Мурино, Шеремет, Улотину, Г. Луге, клисуром Сућеском на Андријевицу пи даље Лимом по дно села Присоје, Слатине, Забрђа, Црешњева, Човече Главе, Трепче, Виницке, Градинским Пољем на Пешца у Беране.