Godišnjica Nikole Čupića

158 ВАСОЈЕВИЋИ, ПОЛИМЉЕ, МЕТОХИЈА

лази Рикавац и низ Корита сеплази Кучима на Ораово, Медун и даље силази пољу и Подгорици. <

Од Гусиња за Скадар има још и овај пут: полази од Али-пашина конака Врујом до Вусања 1 час, од Вусања до Руднице пење се 2 часа, од Руднице прелази Бећа—Кећу до села Шаље 2 часан од Шаље силази низ Шкреље до Скадра 8 часова. Овај је пут најкраћи за Скадар и пјешак могао би га за дан да пређе. Пут овај до Вусања добар је, а од Вусања пење се Рудницом, тежак је, а кади ову пређе и пође Бећа-кећом, ту човек заиста мора претрнут. Озгор огромне високе литице голијех крша, а оздо провале, литице и сутулије такве природе, да се на њих не смију погледи да баце, низ које кад би човјек пао, не би му се ни трага костима могло да нађе. Но да страхоту тога пута боље преставим довољно је рећи и ово, да Гусињани овим путем без велике невоље не путују, ма да је овај у пола ближи и краћи од главног пута за Скадар. Овдје да уврстим и ову народну причу о томе путу, како се с њега некад сатрло неко магаре, и док је у лету било и пало, три пута је рикало.

За Малесију из ове долине полази пут од Плава Ђурицком ријеком на Црквиште, уз Вратницу подно Хота и излази на пл. Враницу, с које силази на прво село Малесијско „Черен“ и од овог Валибоном на друго село „Њуране“, одавле силази у Крастенић и Гаш.

Овоме путу остаје пл. Драгобија десно и овај на Шкреље силази Скадру са гусињеским заједно. (Од овог пута у Малесији одваја се и други пут од Крастенића и на Васпасу прелази Дрим за Мири-