Godišnjica Nikole Čupića

946 __БЕЛЕШКЕ_О_ВАРИЈАНТИМА СРП. НАРОД, ПЕСАМА

2.

" Гундулић у осмом певању свога „Османа“ поред осталих народних песама спомиње и песму о закраљивању Матије Корвина који изиђе из тамнице и седе на престо угарски:

А сефута КИиКппо бјебе, 2 Ко потаке зКјадпе уође Мапјаза Кгаја изрезе 12 (апиисе па ргагође; 1 Ко штивјеп Ктајј ћтађтет тупе уојзке од Тигака, па Корји зе сезђо оФфтепт о4 дезроћа УпКка рака.

Предмет је тој народној песми историски догађај из 1458 године.

А зборник старих народних песама Богишића даје трагове и такоме певању. У њему су под бр. 80. и 831. две песме, од којих једна пева „Кад су учинили Матијаша сина Јанкова за краља од Бу• дима“, а друга „О истом предмету али пеколико иначе.“ По обема песмама Матија добија круну још за живота свога оца Јанка; по првој му је такмац Миклеуш Бановић а по другој Мишић Стјепан; такође се види несагласност при избору; слути се међусобна војна; али чудновати случајеви одлучују у корист Матији. Ту чудноватост сматра Богишић као врло ретку особину бугарштица.

У овим двема песмама нема продужења — као у Гундулића — о војевању краља Матије с Турцима, али о томе војевању имамо доста других потврда по народним песмама. Ова су два прилога довољна да утврде истинитост Гундулићева навода, да је народна песма певала не само популарни предмет

!