Godišnjica Nikole Čupića

148 ГОДИШЊИЦА

познат, итд. У великих културних народа, историски споменици, или бар главни међу њима, проучени су на тај начин, оцењени и описани, и литература о њима постоји већ поодавна, велика и обимна.

У нас је на овом пољу врло мало рађено. Специално за споменике дубровачке биографије који чине један део споменика дубровачке књижевности, још је много мање урађено. Познати слависта В. Макушев учинио је највише у том погледу. Године 1867 он је издао своја Истраживања о историским споменицима и гроничарима дубровачким: у којима је, поред чисто историских споменика, узео у опис и претрес и споменике дубровачке биографије, наиме дела Ђорђића, Цријевића, Сладовића, Башића и других. Само је његово испитивање ових дела кратко и сумарно.

Ми држимо да је потребно детаљније испитати поменута дела, и због тога смо узели ЂБорђићева дела по струци дубровачке биографије да их, колико можемо, опишемо и оценимо. У овом нашем раду ми ћемо најпре, као увод у оцену Ђорђићевих дела, дати кратак преглед целокупне дубровачке биографије (1 глава), а за тим оцену Живота и песама (УНав ећ сатпипа) Ђорђићевих (Пиш глава) као и оцену друга два мања списа његова, наиме Писма попу Раду Милићу и Писма Марину Златарићу (ТУ глава). ·

1 Изелћдованји обљ историческихљ памлтникахђљ и Онтописателахљ Дубровника, В. Макушева. (О. Петербургљ. 1867. 80. Стр. 1—УТ. 1—446.