Godišnjica Nikole Čupića

1 98 ГОДИШЊИЦА

(ођић 1501) али се то односи на Шишка Стијепова Менчетића (Уа типа из 5терћат де Мепге), а не на нашег песника који је Шишко Шимунов Менчетић (5115 типда из 5гтота де Мепге) као што и сам Ђорђић (што ствар чини чуднијом) зна („Рив Коб Зппеол5 Мепзп“, каже Ђорђић). То су од прилике погрешке и нетачности у Животима и песмама,“

давршимо анализу ливота и песама истраживањем извора којима се Ђорђић за ово дело служио.

Извори којима се сн служио, многи су и разноврени, и он их често сам казује. Ми смо се по његовим назначењима, која наравно нису увек сувише прецизна, трудили да проверимо сваки податак на самом извору из којега је Ђорђић црпао а до којега смо могли доћи, и то што смо нашли сматрамо да није некорисно изнети у овом засебном одељку.

' Овде не рачунам погрешке које су ван сумње преписачеве: погрешке у цитрама и сличне (тако је као година кад је изишао Ггаћодо зорта а зјета од Наљешковића стављена 1576 место 1579, итд.). Тако исто не рачунам ни погрешке које је Ђорђић учинио у биографијама који нису српски писали. Ту би дошла она коју смо раније поменули кад смо говорили о броју биографија у делу, наиме да је Ђорђић убројао у Дубровчане и Ивана Доминкова који је одиста био Флорентинац како Цријевић исправља (в. стр. 164). Само бисмо додали да је Ђорђић убројао у Дубровчане и Јакова Филипа Томазини, чија се биографија налази такође у једном ркп. Борђићевих дела, а који такође није јамачно дио Дубровчанин кад његове биографије нема у Цријевића делу. (8. писмо Марину Златарићу пред За јетот опата ит, 1851, стр. У, где Ђорђић вели: „јЈасођив РЕаШрриз Тошазпиз, Аетопјепза ерзсорпз“.). Додајмо још да Цријевић, поред Ивана Доминкова, оглашава за странца и Руфина Скачоту којега је Ђорђић такође у Дубровчане уврстио и написао му биографију у Животима ш песмама. Цријевић ту има право. (в. ТУ главу овог чланка).