Godišnjica Nikole Čupića

ДУБРОВАЧКА БИОГРАФИЈА 205

дубровачких породица. Тако је, у биографији Влађа Менчетића, за генеалошке податке о његовој породици употребио, како сам каже, генеалогију породице Гучетића. Јамачно тиме мисли на спис напред помињаног Амбро· зија Гучетића под насловом Атфог пођтз јата ав (т02геатав, ако не на оне породичне листине исте садржине које се и данас у породици Гучетића чувају. Можда се гдегде служио и генеалогијом антунинском коју је око почетка ХУГ века писао Бјелослав Тибуртини а настављали је доцније тројица његових потомака (Огтуте е депетодга 45 фине Те јатлдће дег стада деЏа ста а: Кадиза), пли другом којом генеалогијом, пошто често пута зна за генеалошке податке о пиецима!.

Најпосле се Ђорђић служио, као изворима за своје дело, и чисто архивалном не само књижевном грађом. Он је ишао у архиве манастирске, породичне или државне, и овде онде налазио податке по рукописима, по очуваним старим писмима, или званичним актима републике. Тако је у артиву доминиканског манастира у Дубровнику нашао неке податке о смрти Анђела Мартини, или о нарави Арканђела Гучетића; данас је тај архив знатно остромашио и јамачно погубио све рукописе у којима је Ђорђић те податке могао наћи. Тако је, даље, у архиву бенедиктинског манастира у св. Јакову нашао један запис о Василију Градићу, учињен у рукопису Тумачења јеванђеља која је саставио један егзегетски писац из ХЛ

1 Тако можда онај податак у биографији Бора Држића: ејџз «кафе ша ћађив Мапгпшип Пагзиши, роефбаш. Неке податке могао је и иначе наћи; н. пр. о Н. Наљешковићу у поменутој књизи А. Бручола; о Г. Тампарици у његову писму пред издањем Бурешићевих песама, итд. Очево име песницима (А. Кривоносић, В. Пуцић, Н. Бунић, Ш. Менчетић и др.) могао је наћи у рукописима њихових песама (тде се често пута поред имена писца ставља и име његова оца), ако не на којем другом месту, као: за Н. Бунића у поменутом некрологу, за Ш. Менчетића у именику властеле дубровачке (Зрессћло)..