Godišnjica Nikole Čupića

216 ТОДИШЊИЦА

Цвијету Зузорићеву (0 том смо ми раније помињали), и наводи такође песме у потврду: По посланицама Рањине изводи који су му били пријатељи, и помиње као такве Мароја Мажибрадића, Луку Соркочевића и Франа Лукарића, наводећи две песме Рањинине,> и помињући да је Лукарићу и иначе писао Из Рањининих дела узео је Ђорђић податке и за биографије других песника. Тако је за биографију Ђора Држића узео податак да су Држић и Менчетић били први песници дубровачки, и позивао се утом циљу на посвету (Чефсабвола) Рањинину, и одиста, Рањина, у посвети својих песама Миху Менчетићу каже: „па рту! зрјеуаос! У типдо 1 Боге“;з узео је, затим, и две надгробнице Ђору Држићу од Рањинс (то су песме његове 168 и 169). За биографију. пак Шишка Менчетића узео је податак да је овај „уеота зИјефо 1 јшћо рата РЛафопоуа“ и то је одиста, како и сам каже, у поменутој посвети Рањининих песама; узео је још и то да му је Рањина писао надгробнице- Из дела Доминка Златарића такође је доста узео. Најпре је узео неколике песме које наводи: осмртницу Барто-

Фоја шкакуа ола«. Г. Будмани (Уфатб ртас:, ХХГ, стр. ХУШ. прим. исправља погрешку Ваљавца и наводи неке Рањинине стихове у потврду, у којима се Роза помиње као Руса, како се у Дуороввику и каже. — Песма коју Ђорђић наводи, одиста је 116 песма Рањинина како Ђорђић каже („%батб разег, ХУШ. стр. 68).

1 О тачности овога податка, в. даље,

# Те две песме су 85. и 146. песма Рањинина (бат росе, ХУШ. стр. 51 и 78).

8 Одиста је Рањина писао чешће Лукарићу, и то су посланице под бр. 75, 151, 440, 441, сем оне коју Ђорђић помиње,

• В. посвету Рањининих песама („Уфат ргасг, ХУШ. стр.5.).

> В. исту посвету (бат ргзеа, ХУШ, 5) и песме 162 до 167 (5фат; ргваг, ХУПЛ, 91—8). У ркп. Ђорђићева дела стоји: „де ео (3лашилдо Мепзјо) оде арча Пошшешт Агапешт 162; ;деш ет ерпарћиши зеттра“, као да ова „ода“ 162 није баш један од шест епитафа Менчетићу од Рањине.