Godišnjica Nikole Čupića

990) ТОДИШЊИПА

графији овог последњег. Из дела Марина Кабоге узео је, сем наслова дела, још и неке биографске податке. Тако из посвете Кабогине књиге Ре ртаеседепћа ертзсоралз ттаесатл узео је податак да је Кабоги био много наклоњен талијански кардинал КристоФор Мадручо и његова породица; а из књиге 72 Рјитрртпат Јиратепзет Сејепхто, податке да је Кабога учио у Падови, да је слат једанпут у Млетке да брани права падованског университета пред већем млетачке републике ит.д.; то све, међутим, потврђује и Цријевић да се то у поменутим Каботиним књигама налази: Из дела Марина Држића, Ђорђић је, сем помена о делима, узео и једну песму“ и навео је цитат из пролога једне његове комедије“ и унео то у биографију овога. Сем тога, користио се Држићевим делима и за друге биографије. Тако је у биографију Мавра Ветранића унео цитат из пролога, 17-

: Штампаног издања Бурешићевих песама нема Фрањ. библ. у Дубровнику, те нисам видео то писмо и песму Тампариде. Али и Цријевић сведочи у потврду Борђића. У биографији Гаврила Тампарице, он каже за овог: „Ауписи зш Магим Вогези орега роебса, бураз ппргипепда сигаун. Ја Прг ргорујаео Јестиг ејиз ертабоја ад Етапсеша Вигезлшт, Мата НИши, Гтагеш за ап ши Чафа, ебт аупасин зш Магим Јапдет Шупсша ерташта,“ (Сета, Вђ!. Еаг. П, биогр. 6. Тетр.).

2 Говорећи о поменутом делу Ре ртаес. ергв. тле., Цријевић додаје: »пђа т ерзвћоја Мадгислае сепиз, тахше уего Сћлафорћом сатав егта 5е Бепеуојепбалт... зшштореге соштепда«.“ (Сетга, Вћ!. Ваг. ПТ, биогр. М. Сађота, сар. ХУП). Говорећи пак о бављењу Кабогину у Падови и његову посланству пред млетачким сенатом, Цријевић додаје у потврду тога: „пе Трзе Рабеш 11 Рерртпав Јирапепз:в дејепаготе“ (Сетра, ВЕЉЂ. Баг. биогр. М. Сађ. сар. П). — Кабогиних ових списа нема Фрањ. библ. у Дубр.

3 фатг ртзег, УП, 17. Наслов: Зу оши 1 уг пошти ујазфјеНпи зари МкоПпоуп Отпдинси.

+ Уфатт раза, УП, стр. 25, стихови 128 и 194 из „Ргојота на Кошефје рпкалапе п Огаб па ри.“ (в. наш ранији говор о томе).