Godišnjica Nikole Čupića

ОБИЧАЈИ У ЦИГАНА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ 241 живела је с њим 5—6 година па је сама отишла. Деце није имала, а многе или одведу децу са собом или пх оставе евекру и мужу. Овај обичај помиње, у Цигана чергара, г. С. Тројановић још у пуном јеку. Алексиначки првостепени суд судно је један случај где је Циганин свекар живео са снахом 15 година. Исти суд судио је Шају Циганина из Соко Бање на 12 година робије, што је убио снаху због тога што је побегла из куће не хотећи му се подавати поред жива мужа.

Полигамија је у Цигана чергара врло ретка ствар.

Настањени Цигани у Соко Бањи жене се врло млади и граде свадбу овако: Девојку избере момков отац па се с њеним оцем погађа о цени колико треба да плати за њу; и ако се погоде, онда одмах дарује девојку. обично "шамијом. Свадба може бити и одмах а и допније. На три дана пре свадбе, ако се свадба допније прави, а ако се одмах прави онда после свадбе девојчин отац оде у општину и каже да му се кћи удаје за тога и тога, те се тамо то запише. У ранија времена ишли су девојчини родитељи у Ниш оџи, те он напише на хартији исправу да су им се кћери удале и очита над шамијом некакву молитву.

Свадба почиње у ереду. У среду и четвртак је игранка и весеље у момковој кући. У петак се млада лепо обуче, лице намаже медом а преко меда облепи варка па га покрије дуваком и тако обучена не излази нивуда до подне. После подне дођу по младу кола па је одвезу момковој кући заједно с браћом. Ту њена браћа предају девојку младожењи и за то добију част, обично по неколико литара вина. да тим настаје играње, певање до мрака, када се сви разилазе. Девојка преноћи с момком, а сутра дан свуче кошуљу и остави пред вратима. Ку-

1 „Караџић“ за 1901 г. стр. 160. ТОДИШЊИЦА 15