Godišnjica Nikole Čupića

МИТРОПОЛИТ МЕЛЕТИЈЕ 285

Богословије. Приспевши у Призрен, прва му је брига и дужност била да се јави митрополиту Мелетију, и да од њега изиште пристанак и благослов за заснивање српске богословије у Призрену.

Ту Дечанац Сава, као његов пострижник а сада и свршени богослов духовне академије у Русији,'' метанише пред митрополитом, пољуби га у руку, и рекне му: Ваше Високопреосвештенство, поздравили су Вас и моле Вас Господин митрополит Михаило и Господин Ристић кнежев намесник, да благословите заснивање и отворање Богословије у Призрену.

Митрополит Мелетије устаде, прихвати Дечанца за руке, и рече: Чок семр! Чок сеир..... Како џанум 2! Мене моли Господин митрополит Михаило ! Мене моли ! зашто да ме моли за моја школа, у моја епархија !.... Нек је благословено и сас напредак !“

Тада су тек одрешене руке биле првоме ректору да с народом отвори Богословију у присуству Симе Игуманова, као одличнога и најбогатијега грађанина и приложника, на дан првога октобра хиљаду осам стотина седамдесет прве године, у старој Симиној кући.

п Саву је, којем је било крштено име Ђорђе, закалуђерио митрополит Мелетије 1854 године на Божић, као ученика и исвушеника манастира Дечана, зато се он зове и Сава Дечанац, као _ дечански калуђер. Његова породица носи презиме Бараћ, ваља да је старином из села Бара (ном. Баре), на Рогозни, где су им биле појате и трда. Сава се родио у селу Гњеждану, 1831 год. с леве стране Ибра, у Новопазарској Кази. Ја сам био у селу Гњеждану у почетку 1878 године, и Сава ми је сам причао о својем селу. Сава је свршио богословију у Београду 1864 г., а за тим био учитељ у Пећи од 1864 до 1867 године. Те године с допустом и блатословом митрополита Мелетија отишао је у Русију да усаврши богословско образовање у Кијевској Духовној Академији. А 1871 тодине постао је први ректор Призренске Богословије. То је садашњи епископ жички Сава.