Godišnjica Nikole Čupića

60 ДВА ПРИЛОГА четворицом великих дахија на челу: Аганлијом, КучукАлијом, Мула Јусуфом и Фочић-Мехмед-агом.

Историју владавине дахиске остављамо на страну, и уочавамо на овоме месту само кулминативну тачку њену, за којом одмах настаје перипетија а после неколико месеци и катастрофа адакалска.

Та је кулминативна тачка у историји владавине дахиске позната обично под именом Сече Кнезова, догађаја о коме посебице говоримо у овом првом прилогу.

Извори су наши за расправу тога питања двојаки: познати, и ако до сада не у свему исцрпно употребљавани, и непознати, нови и необјављени.

Ми ћемо одмах дати рачуна и о једној и о другој врсти грађе коју овде употребљавамо.

да израду овога посла не дају грађе ни сви они прилози који се могу употребити за писање историје првих догађаја у народноме устанку. Добар део од њих прелази питање о Сечи Кнезова укратко, не залазећи кад што ни у један детаљ. Друге плене први успеси и одвлаче им пажњу са првис жртава народнога покрета. А сви они скупа остављају један важан догађај у нејасној светлости историској и у недовољној материјалној — статистичкој — обради. Зато ћемо овде навести само оне којима се историк може стварно послужити.

Они су:

1), Позната класична песма Вишњићева „Почетак буне против Даија,“ у ТУ књ. Вукова зборника народних песама.

2), Вука Ст. Караџића преглед „Прве године српскога војевања на Даије“, у „Даници“ 1828. и у Г књ. његових скупљених Историских и Етнографских Списа.

8), Драгоцени „Мемоари“ проте Матије Ненадовића.

4), Симе Милутиновића „Сербианка“ 1826. 1. песма „Начало устанка Сербов.“