Godišnjica Nikole Čupića

НЕШТАМПАНЕ ДРАМЕ ЈОАКИМА ВУЈИЋА,

---

На крају својих биографских списа, „ивотоописанија' и Кратке биографије коју је издао на немачком и анонимно,: Јоаким Вујић, из жеље да истакне своје заслуге за књижевност или из намере да нађе којега „благодјетеља, рачитеља или ходатаја“ који би га помогао да још коју књигу изда, саставио је поред списка својих штампаних књижевних дела, још и списак свих дела која су у рукопису. У том списку“ набројао је двадесет „театралних у рукопису списанија,“ од којих је, у осталом, једно, доцније, штампано.“ Кад је пре четири

' Јоактма Вуича, славено-сербскаго списатела, Животоописанље и чрезвичацна нбгова прикљмоченља, во кратић собственномљ рукомљ ифговомђ списанна у обпцежителному монастнр“г Бездину, во Богохранимон бпархи темишварском, а печатана у Карлштадту, Писмени Книгопечататедиа Јоанна Претнера. 1833. (В. стр. 443—445).

2 Китге Влодтартће дез Неттп Јоасћат Ушив, пепезјеп Шугавећ-Зегћтасћеп Зећги вбеПегз, Апзрехоџеп апз ветеп Уегкеп, Јоптгпајв ппа Мапизепрбеп. Резећ, седгиске ђеу Гадизја Гапдегег ЕФ Џеп у. КЕп5ки«. 1826. (В. стр. 17—20).

3 У оба деда један је исти списак, и „театрална списанија“ набрајају се у истом реду, само у немачком списку има једно дело мање (Паунка Јагодинка), које је израђено после публикације овог немачког списа.

1 То је: „Сербсква вожд» Георли Петрович иначе нареченили Црими; или Отатје Београда отђ Турака. Едно Ироическо позорице у 4 дћиства сочинфнно и списанно Јоакмомљ Вуичемљ

Олавено-Сербскимљ Ллтераторомљ. У Новомљ-Саду, печатанно писменм Јоанна Каулдицни ц. кр. Тупографа. 1843,“