Godišnjica Nikole Čupića

НЕШТАМПАНЕ ДРАМЕ ЈОАКИМА ВУЈИЋА 169

смеју назвати, и историске и романтичне драме. Свака од тих група чини предмет засебне главе; драме су у њима поређане хронолошки.

1. ШАЉИВЕ ИГРЕ,

Знаеми вампир. — Шнајдерски калфа. — Девојачки

лов. — Обрученије или дјетска должност сверху љубве.

— Сваке добре вешчи јесу три. — Добродјетељни дервиш или звекетуша капа.

У исти род са Љубовном зависти чрез једне ципеле и Слепим мишем које су чисте шаљиве игре међу штампаним комадима Јоакимовим, спадају и неке рукописне комедије Јоакимове, од којих је најстарија Знаеми вампир.

Знаеми вампир" (2 чина, 1812) је врло наивна и невешто састављена шала с „моралним“ завршетком, у којој двоје младих што се воле изиграју два варалице што хоће да их упропасте. Варалице су Маша, „протераница, и битанга“ како га Јоаким у списку лица обележава, који се издаје за „кавалира“, за велепоседника који има своје богате земље у Иригу, за књижевника чија ће књига „о политики“ ускоро изаћи, и Никола, „лажа“ како је такође у списку лица назван, који је друг и као неки агент Машин, помоћник његов; два типа на које опомињу лажа и паралажа Стеријини, барон Алекса Голић и Мита његов

1 Знаемми Вампир, една весела Игра, у два дђиствта преведенна сљ 1талтанскаго на СОлавено-Сероскти езмкљ Јоаемомљ Взичемљ. Вљ Б5динђ градћ. Печатанљ при Олавено-Сербскони печатни Кралевскато Всеучилица Унгарскаго. 1812. 89. Листи 21 (непагинованих). На крају: Видле а! 298 Хђга 815. Робеве паргиш. беогрлив Ребгоујећ Кемћвог Шђгог(шп). Овај је рукопис својина Г. Драгомира Јанковића, управника К. С. Народног Позоришта.