Godišnjica Nikole Čupića

НЕШТАМПАНЕ ДРАМЕ ЈОАКИМА ВУЈИЋА 173

превели, али не казује име писца, које ни ми нисмо могли наћи.

После Знаемог вампира, али не знамо управо кад, свакако пре 1826" Јоаким је дао још једну шаљиву игру коју је једанпут називао Сестра из Будима или Шнајдерски калфа а други пут само Шнајдерски калфа, и коју је волео сматрати као оперу а не као шаљиву игру, и ако она није опера поред свих својих песама у тексту.

' За ово дело Јоаким није, као обично, на рукопису назначио годину кад је довршено. Само, по једном знаку видимо да је ловршено пре 1826. У својој Китге Втодтарме (стр. 19), која је изашла 1826 године, он помиње то дело као готово, свршено у рукопису. Као за Шнајдерског калфу, тако и за још нека рукописна дела Јоакимова којима не знамо годину, можемо, и по истом извору, о гредити да су пре 1826 постала. То су: Девојачки лов, Обрученије, Сваке добре вешчи јесу три, Предувјереније сверту состојанија њ рожденија, Сирома стихотворец, Селико и Бериза, .(јевица из Маријенбурга п Сирома тамбурџија (в. за све Ки.хе Влост. стр. 17—20), и ми то одмах овде кажемо да не бисмо доцније, код сваког посебно,то исто понављали.

2 У Животоописанију, на месту где су побројани рукописи Јоакимови (стр. 444), наслов је комаду: „Сестра изљ Будима или Шпнапдерскта Калфа, една Опера у два дђистма прев. сљ Маджарскаго на Славено-Сербскти езмкљ.“ У Китге Влодтарће, стр. 19, наслов је: „Пље Зесћишезгет, одет дет тоапаетпае сћпетаетдезе , етпе Орег апз деш ппаатзећеп 112 Аш!дисеп.“ У рукопису нема првог наслова.

3 Песама у комаду има осам. Неке су ваљда народне као: »С оне стране Мораве, бела дудо...“ (пева Кузман, ], 4), „Смиљан, Смиљанине, покисну ти перје...“ (џевају Маца и Јелка, П, 8), „У башчими ружа пвета, ја је пе берем“ (дует па крају), или ваљда Јоакимове властите. Како ове последње изгледају, може се видети по овим примерима. Кузман пева (1, 2) једну песму која овако свршава

» 0 њоме ћу се веселити дањом и ноћом, „И могу се с њоме венчат божјом помоћом,“

Скакавац (1,5) шева о себи и свом занату песму која почиње:

»Ја сам калфа већ шнајдерски постао,“