Godišnjica Nikole Čupića

250 ГОДИШЊИЦА

Заиста је то била врло срећна мисао послати Вуку закон о порезу, да и он о њему да своје мишљење. И ако су се можда од Вука очекивале само напомене о језичној страни закона, Вук себи није уштедео труда, да пружи једну лепу и смишљену критику на суштину самога закона. Једна је од најлешпих Вукова напомена под 4. у којој истиче начело да се не порезује ни код једног пореског обавезника онај минимум, одређен за егзистенцију, а које начело као да није са свим јасно одређено у закону о порезу по имућности. Важна му је и напомена у мишљењу о „Пројекту“ о одбијању трошкова сељацима за обрађивање земље. Исто тако и за данашње Финансијере врло је озбиљно питање, које је Вук истакао, а то је порезивање стоке. Али најбоље је да пустимо самога Вука.

Његово мишљење о закону о порезу по имућности гласи: |

„Свак ће признати да је најправије да се порез

плаћа по имању, него да видимо може ли се по овоме ЈЕ

закону такво плаћање пореза уредити.

»1.) По 6. 5. овога закона раздијељени су сви људи који ће порез плаћати на 6 редова или као што овдје стоији класа »и једну изванредну категорино“.

»По 7. 5. „Ове 6 класа у смотрено „плаћана“ по-

реза односе се една кђ другоп као 2. 14. 6.9. 14. и 20.« — Ово као што је овдје написано, управо нико у народу нашему не може разумјети који није математике учио, него је за наше људе то ваљало од прилике казати овако: човјек из другога реда платиће пореза два пута онолико колико један из првога, а из трећега реда платиће три пута онолико колико један из првога, а из четвртога реда платиће четири пута и по онолико колико онај из првога, а из петога реда платиће седам пута онолико колико онај из првога, а из шестога реда платиће десет пута онолико колико онај из првога; тако да речемо на пр. да је на оне из првога реда одређено пореза по 2 талијера, на оне из другога реда биће по 4 талијера, на оне из трећега реда по 6 та-

лијера, на оне из четвртога реда 9 талијера, на оне.

из петога реда по 14 талијера. а на оне из шестога реда по 20 талијера. Овако да је казано сваки би Србин знао, шта је или шта хоће да се каже.

) . 1 у па ас авл ава. С овас а ага 1 кало

а де бо а а ја "и