Godišnjica Nikole Čupića

%

ПА Ра ПИ с оре МА ан И « РЕ Ен 53 Фасо“ ари И >>> ~ „ К = „ 4 "/ Е 5:

>

ВУК СТЕФ. КАРАЏИЋ О ПОРЕЗУ 953

до 1900 ћесарскијех дуката, а сељаци који имају при· хода на мјесец од 15 до 25 талијера или само имања __ у вриједности од +00 до 600 ћесарскијех дуката. » У шести ред иду варошани који имају од 50 до 100 талијера прихода на мјесец или само имања у ври_ једности од 1300 до 2000 ћесарскијех дуката, а сељаци који имају прихода на мјесец од 2) до 50 талијера или само имања у вриједности од 700 до 1000 ћесарскијех дуката.

„Иза овога у 5. 18. стоји овако: ; У колико се може узаклочити по некимђ знацима да когодђ од србски „грађана има и више иманл и доодка одђ горенаведене „суме, онда ће се порезђ плаћати по сразмерици 10.

» 1.) за варошђ и варошице: за свакш вишакљ ме„сечногђ доодка до 50 талира; или за сваки вишакљ „у имано до 1000 цес.

» 2.) за села: за свакш вишакђљ месечногђ прихода »ДдО 25 талира, или за свакш вишакљ самогђ иманил до »200 5 цес.“ — Ја морам казати да овога праграфа не __ разумијем, и мислим да ће га по овијем ријечима, како је написан, без нагађања тешко моћи ико разумјети.

» 0.) ПараграфФ 19. показује какво је то имање и какви су то приходи по чему се пореске главе мећу у поменуте редове; и он то одређује овим ријечима: „По уимано обтерећаваће се они жителђи, копи ма каквогљ унелокретногђ иманл имали буду, несматралоћи на то, »да они одтуђ каквогђ прихода вуку, или иманћ само ууживало, а то су: землћ, зданји и зграде ма за какву - „пђлђ опредђлене бвле.

„По приходима пакђљ подлеже плаћано данка они „грађани, кои што радомђ заслужити, или прихода одљ упокретногђ имана или одђ обадвога имати могу, а то »су приходи одђ налмнице, одђ службе, одљ занатске и „трговачке заслуге, одђ новчаног интереса, одђ кирије, упокретногђ иманл, одђ ма каквогђ привредногђ заниуманл. Ако напослетку грађанинђ има и прихода и »имани, онда ће бе онђ наппре по онимђ своимђљ при-

_ »ходима оценити и у дотичну за оценђиванђ по при»ходима опредћлену класу ставити, а потомђ одвовно »Одђ тога и по изнађеноп мђетноп вредности имани у

_»нарочиту за оценђиванћ по имано одређену класу упи-

_ „сати тако, да ће цифра изђ оба рода оцене происти-

РИКИ У уму ' •

ул т МА "а