Godišnjica Nikole Čupića

256 4 - ГОДИШЊИЦА

а осим тога за сиромахе би у плаћању пореза била много већа неправда него по дојакошњем плаћању.

»6.) Процјењивање непокретнога имања и прихода врло ће тешко бити. По каквом ће мјерилу комисија процјењивати по селима земље и које се раде, а камо ли које су зарасле у различну шуму (малу и велику) и стоје као пустег Ако се узме да свака ствар вриједи само оно пошто се може продати, онда ће ово процјењивање само по томе у данашње вријеме бити врло јефтино, а камо ли још кад се узме да ће и сами они људи који успроцјењују, осим званичника Финанције, жељети и радити да се све процијени што је могуће јефтиније; а послије три године, кад се (по параграфу 23.) стане имање наново преписивати и процјењивати, јамачно ће свему бити још мања цијена.

» С одређивањем и истраживањем прихода биће још теже. Слугама и чиновницима може се ласно дознати колико који има на мјесец, али надничарима и свакијем · мајсторима, а тако исто и трговцима по варошима, то

је врло тешко и готово немогуће, јер надничар, каоси сваки мајстор, некад ради, а некад не ради, што нема. посла, или се разболи, а трговац ни мали ни велики управо ни сам не зна, колико на мјесец може добити, а осим тога највише ће људи своје приходе крити, и гледати правитељство да преваре, као што се чини и по другијем земљама.

»7.) Параграф 25. каже овако: „Надлежна Финануцинлна властђ наплаћиваће порезђ екзекутивнимђ пуутемђ, но у том случао имао се придржавати исти управила кол су прописана у грађанским парницама“, а то ће српски рећи: ко не узмогне платити ударенога, на њ пореза, порешчије ће му продавати јавно (на лицитацији) домаће ствари (као н. пр. што су владике за турскога владања сиромасима који димнице нијесу могли платити, носили котлове и сјекире), а по том што и од имања на које му је порез ударен.

»5.) У почетку овога закона у параграфу 2. одређује се ко порезу мора платити, а у параграфу 3. ко је од пореза ослобођен те га не мора плаћати; али ни по једноме овоме параграфу не види се јасно, да лим школе морају порез плаћатиг По броју 2., другога параграђа који каже: „Приватна и обштинска благодћ-