Godišnjica Nikole Čupića

чистијем народнијем језиком, али би то било врло рђаво и за правитељсто срамотно правдање. Кад се правитељство стара да приправи и набави људи који знају _ добро Француски писати, још више је требало старати се за свој народњи језик.

»ја сам овдје већ на неколико мјеста напоменуо како је глјекоје ствари тешко и готово немогуће равумјети, што нијесу за народ написане као што би тре-

бало; а сад ћу да кажем јоште што: кад сам мало прије

рекао да је овај закон написан тако рђавијем језиком

да се не може поправити, тијем сам казао и то, да би

тешко било поброити и поправити све његове погрјешке редом јер би онда ваљало написати више него што је он сам; него ћу ја само да напоменем неколико таковијех мјеста, гдје је смисао по ријечима писца може бити други него што је он хтио да буде. Тако н. пр.

у параграфу 12. гдје се одређује које ће пореске главе.

доћи у први ред стоји под бројем !. „за вароши пи варошице: крпачи, надничари, служитељи као и она лица која би могла имати прихода само до 6 талира месечно“; тако иза овога под бројем 2. стоји: уза села: лица, која би до 3 талира месечног прихода имати могла; У параграфу 13. гдје се одређује које пореске главе иду у други ред под бројем !. стоји: укодђ кои се пред„поставља да би могли, бвтло одђ свов раднћ, бело ОдЂ укаквогђ прихода имати месечно ОдДЉ 6 до 12 талира б а под бројем 2. за села: „они, кон би могли од 8 доб

„талира месечно прихода имати“; у параграфима паБ:

[4., 15., 16. 17. у којима се одређује које пореске

главе долаз е у 3. 4. 5 и 6. ред, у овијем мјестима стоји свуда »који имају“ мјесто у онима пређешњим »кол он 22

уимати могла“. Ко год ово види или чује мораће се. чудити зашто је у овојем параграфима овака разлика, и мораће мислити и питати, да ли је писац у нез нању _ или немарности својој ово погријешио или се у одређивању порескијех глава у први и други ред заиста неће истраживати, колико ко има прихода, него ће се“ предпостављајући одређивати колико би ко могао имати.

А од овијех погријешака ако није већа није мања, али | 7

је заиста смјешнија у параграфу 5. гдје се показује шта

се изузима од плаћања пореза и под бројем 9. стоји: _ „Лица, копну варошима и варошицама могу имати прихода

~".

ГИ ИЦЕ А сва о у ПЕН 7 = = - = фу "4 пр У у > = ЈЕ “5 ДУ ка а ин и . ~ = У 3 “и! ки х о УУ . за З пр # з 258 ГОДИШЊИЦА

5

о

ЛЕ

- 8

5

љ "а

» "а