Godišnjica Nikole Čupića

РЕЛИГИЈА У ИСТОРИЈИ 29 него што је наступило светско, људско краљевство код Јевреја, њихов првосвештеник био је духовна глава целог народа, и највиша инстанца у свима важним одлукама. Тако је религија везивала колоније Картаге с њом, као и Картагу с Тиром, и имала увек великог утицаја на управу, и религиозни обреди вршени су при свима важнијим, државним радњама.

Исту моћ и исти позив врши и хришћанство у ново доба; својим начелима братства, једнакости и слободе, оно је дало први подстицај идеји општег светског мира, „уједињујући све више европске народе у једну друштвену целину, рушећи преграде које су одвајале народе, и изједначујући их у правима њиховим ; прветежње једном праведном друштву, први покушаји друштвених идеала развијали су се под окриљем религије, међу духовницима. С јединством једног великог и праведног Бога, јавила се и идеја једног човечанства; први основ правде људске, друштвене била је једнакост пред Богом.

Тако је у средњем веку црква највише одржавала духовни саобраћај и везу међу народима те је одржавала п сав морал у то варварско доба; манастир је био често зачетак града, и средиште индустрије и културе. Тако је и Мухамед својом новом религијом, као оснивач ислама ујединио многобројна племена своје домовине у један народ и тим је почео светско-историјски живот Арабљана.

д. — Као први основ свега друштвеног живота људског религија је давала прве друштвене уредбе и прве законе. Код Грка делфијски Аполон потврдио је Ликургове законе, а око средине УШ-ог столећа пре Х. нова уредба атичких племена добила потврђење из ДелФије, те је као религиозан центар Делфи био и политички центар Јелина. Делфијски оракул наредио је извесним грчким државама да израде себи устав и законе; он је водио целу колонизацију, он је доносио одлукеу унутрашњим споровима; савети оракула били су по"требни при оснивању колонија, при увођењу нових устава и установа, и при свима предузећима у рату и миру.

___У цело старо доба религија је била једини извор законодавства, и само је она могла давати законима __ потребну снагу; сви закони морали су добивати божан___ске санкције да би се уважавали. Увег: су законодавци,