Godišnjica Nikole Čupića

168 ГОДИШЊИЦА

му се доноси топал и опет тајне пун поздрав отуда где утиче Саваф! У његовим је салонима владао прави краљевски живот, а у његовој су соби за рад стајале географске карте са чудноватим неким знацима, са заокружењима која је он лично повлачио и која је онда само он разумевао... Не, не — са мале Љубљанчице ваљало је пренети столицу на ставе велике Саве и силнога Дунава, а у Љубљану се могло долазити тек као гост драгога му града у коме је започела светлост нова звезда краља Огиста од Мармонта!..

Нико није могао разабрати по неких мисли Мармонтових; нико није умео читати душу његову, оно што је у њој било најдраже и најскривеније; нико није могао ни одмерити ни схватити куда се ка истоку отима поглед живих очију његових, које траже нешто што се још не сме казати — нико до само суви дух грофа Дошија !

И Доши није дуго двоумио. Сматрао је за дужност да Наполеона учини пажљивим, а можда је гроф био и завидљив што ће, како изгледа, маршал Уа да накнадно стави на своју главу краљевску круну! То је ваљало јасно рећи Наполеону; ваљало је јавити цару шта спрема будући краљ.

Доши је све то тачно и учинио.

Наполеон је био велики човек који је умео ценити велике људе. Маршал Мармонт није био ни свргнут ни насилно уклоњен: место тога је, у својству тајнога повереника царева, дошао у привремену престоницу будућега краља Пелен, особити један човек, чије је врлине знао ценити врлинама богати маршал Мармонт. ж

Ж ж

Свако доба има своје људе, па су и велики догађаји имали своје необичне извршиоце.

Талентима Мармонтовим одговарали су најизразитији дарови тајнога изасланика царева.

Пелен је био ђак најлепших талената и потпуне оскудице новчаних средстава. У младо је доба постао тајником и сурадником толико слављенога беседника Мирабоа, за кога је остало уверење да је био у позитивном знању оскудан толико колико је био богат у ораторској вештини. Пелен је тада Мирабоу био све и