Godišnjica Nikole Čupića

186 « ГОДИШЊИЦА

штво позивају. У осталом он је савршено оздравио, и скоро ће га његова јуначка постојбина у своме кругу здрава и весела моћи видети ' |“.

У допису из Трста (потпис С. Ћ. К., бр. 22.) исто тако се јавља, да му је здравље повољно“), спомињу се почасти, приређене у част његову, па се изјављује чуђење, откуда толико пажње, укао да је мандарин небесне империје“! То се, у главноме, потврђује и у допису од 12. априла (бр. 4!., Ђ. С.), па се додаје, да ће, вероватно, после Ускрса поћи Владика у своју домовину.

Тако је и било. Са Љ. Ненадовићем, с којим се у марту нашао у Неапољу “), пошао је лађом из Неапоља у Рим (12. априла, С. Н. бр. 58.), одатле у Чивита Векију, где је био 23. априла и ту прославио своје крсно име (Љ. Ненадовић, писмо ХУЈ), па у Ливорно и онда, преко Пизе, у Фиренцу. Ту су се растали. Ненадовић је још неко време остао у Фиренци, а Владика се вратио у Ливорно, и онда, преко Ђенове, Турина и Милана (Војвођанка бр. 37. у Венецију ').

Од савремених листова, са његова повратка опет имају извештај најпре Срб. Новине, али то тек пошто је дошао у Тресет. У бр. 60. јавља се, да је 1. маја стигао у Трст, а 11. маја већ је био у Бечу. У једноме извештају „с границе црногорске“ (бр. 58. Срб. Новина) помиње се, да га народ жељно очекује и да је за све време његова одсуствовања био миран, и ако су га „иноплеменци“ подбадали“).

Владика је, у овај мах, подуже остао у Бечу (од 11. маја до почетка августа). Љ. Ненадовић, који сви овде с њим нашао, тврди, да се у Бечу хтео састати са руским царем (0 Црногорцима П, стр. 89., а што се дуже задржао, било је у првоме реду и због његова. боловања, о коме су Срб. Новине 821. јулија донеле бе-

') Према овом и извештај у Војвођанци (бр. 19.).

#) У поменутом писму Владисављевићу и сам каже „са здрављем све на боље идем“.

89 Љ. П. Ненадовић: „Писма из Италије« (С. К. 3. П. — ХУШ). ) Љ. Ненадовић, писмо ХУШ. стр. 148.

») Извештај у овоме погледу није тачан, јер је за време Владичина одсуствовања било и крупнијих бојева (од 8.—10. марта битка између Глувопољана и Спичана, Војвођанка бр. 27.).