Godišnjica Nikole Čupića

188 ГОДИШЊИЦА

гао је 7. августа у Задар (Срб. Новине бр. 94.), а одатле, одмах сутра дан, отпутовао је у Котор“). За здравље његово вели се, да се „много поправило“. Извештај о доласку на Цетиње штампан је у 98. броју Срп. Новина а послат је из Дубровника.

Почетком јесени јавила се крупнија завада између две црногорске општине, због чега је дошло и до крви. Владику је то веома узбудило. И иначе није био „посве оздравио«“ (бр. 107., а ово неспокојство још мање је могло добра донети. Намерава — вели се даље у допиву — да пође на Ријеку »и да ту зиму проведе“, а ако му и ту не буде пријатно, онда ће „одлазити на морске обале“.

Од тада нема о Владици у Срб. Новинама никаква јава за више од месец дана. За то пак време јављено је Јужној Пчели (бр. 4., допис из Котора 2. окт, да је Владика „слаб са својим здрављем“ и да „намерава ове зиме становати у Бечу“. Даље се јавља, да ће Д. Милаковић, после деветнаестогодишњег бављења, оставити Црну Гору. — У бр. 6. међу „кратким вестима“ стоји: „Владика црногорски пробавиће ову зиму у Венецији, а на пролеће ће доћи у Беч, да се код љекара за своје здравље подпомогне«“.

ж

Први глас о смрти Његошевој изишао је опет у Јужној Пчели (бр. 8. од 31. окт.). Послат је из Котора 90). окт. и гласи: „Хитим вам нуждну и жалосну вјест објавити, да се у петак, 19. текућег мјесеца у 10 сати пре подне преставио на Цетињу Владика црногорски Петар Петровић Његош. Он је до издисаја при себи био препоручујући Црногорцима слогу братску и јединство“ ит,д. У бр. 9. истога листа изишао је уводни чланак Црна Гора (довршен у 10. броју), у коме се напада наследник Данило, а пледира за кнеза Борђа, па га писац саветује, шта да ради са заосталом новчаном готовином. У истоме броју допис је из Трста (од 27. октобра, Н. В.), у коме се тужи за Владиком: „Оно што нас за пуне двије године у страху и трепету држаше испуни се на 20. т. м. (#, а над ким 2... Јао! над далеко-

8) Вуловић (Год. УП. стр. 375.) погрешно узима, да је „у јулију већ био

на Цетињу“. Он је — као што је раније речено — помешао 1851. са прошлом годином.

пр НА ЕНИ ВИ

Уз

3