Godišnjica Nikole Čupića

СРБИ КОЗАЦИ — КАЗАЦИ У ТУРОКОЈ ВОЈОЦИ У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ ХХ ВЕКА

од ЈОВАНА ЂОРЂЕВИЋА ПРОФЕСОРА

Србима је било врло тешко под Турцима, давали су многе п разне дације, често и удвојене и утројене, и Турцима и потурицама и грчким (Фанариотским ) свештеницима јер су сматрани за бесправно робље (раја од кога може сваки да узме колико хоће и шта хоће. Уз то Турци су узимали према потреби с времена, на време и обично сваке пете године, српску мушку децу од седам година на више у јаничаре заједно с мушком децом и других хришћана на Балканском Полуострву. Ова су деца васпитавана у нарочитим војничким школама у Малој Азији у војничкој вештини те су од њих и постајали најбољи турски војници.

Но осим ових војника Турци су имали и друге војнике које су такође скупљали од свих народности у својој држави за краће или дуже време и то под платом. Ти су војници још у половини ХУ века имали исто име које и у половини Х[Х века, искупљани су на исти начин још и у оно доба. То пак показује да су Турци имали такву војску од хришћана и за све време или с времена на време према потреби, од ХУ до ХТХ века. О овим турским војницима из половине ХУ века оставио нам је многе белешке Михаило Константиновић из Островице (код Новога Брда) кога су Турци заробили у Новоме Брду када су га освојили 1495. године.

Ради бољег познавања ових хришћана војника у турској војсци у половини Х1Х века навешћу овде оно што је о њима забележио у своме спису поменути Михаило Константиновић.