Godišnjica Nikole Čupića

"њи о ч а" % Ре У 3 у: " ~ У ЈГ = “ :

СРБИ КОЗАЦИ —- КАЗАЦИ У ТУРСКОЈ ВОЈСЦИ 193 арта шта ен ава Иринеј са ве оба 6 ава ам И ПНЕ

казака, војника из турске војске у другој половини ХАХ века. Ти људи и данас имају надимак казаци.

У Врању сам упознао ове још живе казаке: Василија Стевановића, барјактара казака, Ђорђа Анђелковића, Косту Ђорђевића, Косту Филипчета и Тасу Митића берберина. А у Лесковцу Гавру Митића, који је у овој војсци дотерао до наредничког чина. Име »аџија“ добио је по повратку из Сирије из војске казака турских. Причање ових казака своди се,у главноие на ово.

После „кримске војне“ турци су хтели да увећају своју војску те је султан изаслао своје људе да иду из града у град по његовој царевини и да позивају под најам, под плату, војнике — казаке. За старешине — скупљаче ових војника међу Србима султан је одредио махом Пољаке који су, како ови ислужени војници — казаци веле, или били заробљенп за време „Кримске Војне“ или и сами прешли на страну Турака за време рата из мржње према Русима.

У Врању и Лесковцу скупљао је добровољце казаке поручник Зелевски и у сваком од ових места седео је по 10 до 15 дана. Скупљање је било око 186! године.

Начин врбовања у казаке. Чим поменуто изасланство дође у који град, одмах се објави у граду и околини да цар скупља добровољце и ко хоће да ступи, да се упише, у ту царску војску нека дође у хан (именује који) ту и ту. А осим тога и други нарочити људи, које турска власт нађе, врбује добровољце најамнике причајући им о лепоти одела, о оружју, о јунаштву у служби, о пљачки у рату и т. д. И чим се који прими добије кожну шубару, одело, које одмах обуче, а добије п сабљу.

Ови нови војници — казаци до поласка шетају се дању по граду те и изгледом својим маме друге у казаке јер је „раја“ била жељна оружја и веће слободе, коју је ступање у казаке доносило. Том су се приликом, од дана када ступи у казаке па до поласка, многи од Срба, нових војника турских, светили Турцима ако су им кад год учинили какво зло или какву неправду. При том разрачунавању што ко добије, добије а старешина — скупљач ових војника није их кажњавао за то јер још нису уведени у војнички ред. Ну пре

ГОДИШЊИЦА ХХЛХ 18