Godišnjica Nikole Čupića

из СКАНДИНАВИЈЕ 249

влажном атмосфером, нису тако осетљиви на светлом, сухом, тихом и чистом ваздуху Севера. После, код нас је у унутрашњости земље клима стална. и здрава; није изложена честим променама као, у другим земљама, као пи код нас на обалама морским. Зато лекари одавно саветују да се проводи по који месецу планинама, не само лети, него и зими. Д-р Грев, управник државне болнице у Кристијанији, признати аукторитет у овим питањима, тврди да се људи нервозни, изнурени, слабокрвни, са слабим органима за дисање и варење врло брво опорављају зими у планинама (од јануара до краја марта), само ако им је остало толико снаге да поврате јачину у ткиву и ћелијама свог тела. И код нас није тешко живети у планинама. Последњих десетину година, исподизани су многи хотели и санаторије, са свима могућим удобностима на згодним висовима, свуда по јужној Норвешкој, зашто припада заслуга и држави, а још више многим туристичким удружењима, која се старају да своју земљу начине што примамљивијом.

„Па су наше зиме и лепе“ — продужила је госпођа. „Замислите само кад се ове зелене јеле, борови — покавујући руком на шуму, доле, низа стрмен брега — за-

огрну белим плаштевима, кад гране и кићанкг сребрних бреза поспе иње, па кад сунце проспе своје зраке па присоје и горе, те све заблиста бриљантским сјајем; кад преко белих поља клизе сенке, често опточене дугиним бојама, од облака који плове, горе, по азурном небу ; или, најпосле, кад сунце, на својем заходу, излије жарко руменило на целу природу. Колико лепоте у свему томег Колико чари п рафинираности у тону бојаг Све то, признаћете, пружа задовољства оку п души. И ноћи су зими дивне. На белој месечевој светлости, коју често орумене трепериве струје северне светлости, стапају се одсечности линија и облика у хармонично јединство, п ствара се један чудесан свет, у којем дрвета, џбунови, стене добијају фантастичне облике, те вам се чини да оживљује свет старинских бајки. Па ни бесне олује и буре, каквих зими може бити, нису без своје лепоте. Има нечег што осваја у хуку дивљега ветра, у витљању облака од снега, што вам узбуђује машту, и изазива јака осећања која кадкад могу бити мелем души, уморној од свакидашњице.