Godišnjica Nikole Čupića

4( ГОДИШЊИЦА

ноге су јој четири бедема, унутрашњи град јој је глава, а тело јој је слично осталој читавој просторности града. Облик града је петоугаони. На граду џема ни цигаља ни камена, него је читаво утврђење начињено од дебеле храстовине. Плетена ограда је као танак, сјајан вид. Вешти неимар је направио ограду од дивље лозе, превукао је гипсом и кречем, те тако начинио бео град. Унутрашњи град је од набоја између два реда високих колаца, чију је празнину мајстор тако вешто испунио цементом, кречем и гипсом, да топовски метци, зада доспеју у град, не чине толико штете као код каменитих градова. Могао би нека рећи да се градски зидови могу запалити. Ну због грдне количине водеи баруштина не може се приступити граду, а због околнога муља не може се ући у шанчеве. Топови из унутрашњега града и са четири бедема не допуштају човеку приближити се, а о томе да би неко могао град запалити не може ни говора бити. Због тога је дакле

немогуће на тај начин придобити град. Осим опсаде“

дакле другог средства нема, јер је град веома јак.

Могао би неко и то напоменути: „Зар не ће дрвени град временом пструнути 2“ Поједине греде, које почну трунути, извлаче обично појединце после 40 година, те их замењују другима, а о оправци града по наредби воде бригу 70 села. Осим тога у мочарима постају греде постепено тврде као абоносово дрво, да се по тврдоћи могу мерити с накчиванским“') челиком, због чега се тврдо набијени зид претвара у ширвански насип“). Ширина је овога зида педесет а на неким местима и шездесет стопа. Овај зид је толико простран да по њему коњаници могу играти џириде““). Свуда около је дубок шанац, пун воде, а на три места су стражарске собе, које гледају на шанчеве. У вече свирају девет музичких капела, а стражари, вичући редом: „Један је бог, један“, стражаре до зоре. Од 24 аге редовно дванаест обилазе и обилазиће по старом обичају све дотле, докле буде Алахова воља. Овај град има отворе за пуцање; ' 36) Накчиван, Нахичеван јерменска варош, чувена са свога челика.

87) Ширван, брежуљасти крај на обали Каспијскога Језера. Ширвански насип је легендарни зид, који је ту подигао Александар Вел. против навале северних варвара.

38) Бацање џилита.