Godišnjica Nikole Čupića

пр је ~

___Београд за време балканског и великог јевропског рата 115 свога владара и питања парламента 2 И како да о томе ништа не зна ни заступник њиховога посланика ни њихова главна војна команда у Земуну2!... А откуд опет депеша2! и питао се и чудио се сваки. И сваки је одговарао: то је неки аустриски специјалитет, нека проба, неко кушање или застрашивање. И с таквим мислима, које умирују, ми у Београду поспасмо у уторак 15 јула (по нашем, а по новом је било 28. јули).

А ноћу, мало пре пола ноћи, отвори се тамо испод града на Дунаву и Сави тако ужасна пуцњава и топовска и пушчана да се цео Београд избудио и запрепастио. Чудили смо се, ко · се то бије, кад наше војске и нема, јер још није мобилисана и још нису ни команданти одређени. И ове ноћи борба је · вршена и без наше војске и без команданата: грађанство се само бранило. Ове се ноћи Београд бранио сам.

И док смо ми у дворишту слушали ову пуцњаву, и чу" дили се дрскости и пакости своје комшинице, наједанпут се засија небо као кад сине највећа муња, па се онда зачу огроман необичан тресак отуд са Саве. Сви погодисмо:

— То је савски мост дигнут у ваздух!....

Разуме се, да се ноћас нисмо могли извештавати ни о чему. Борба је трајала до после пола ноћи, па је онда престала. А тек смо ујутру сазнали за појединости ове борбе, овога мучкога и јуначког јуриша на Србије.

Аустро-Угарска је на неколико лађа и шлепова била повезла војску с мониторима напред од Земуна Београду и чим је експедиција дошла близу Београда, почела је да пуца плотунима и из топова и из пушака. На тај се глас искупили наши финанси, жандарми с линија па и неке комите и трећепозивци који су били у Београду код својих кућа и имали пушке. Што су се Аустријанци више примицали граду то су више пуцали, а наших се више прикупљало. И код Града, где је била стара Солара, отворила се прва и права борба. Ту су Аустријанци хтели да искрцају своју војску. Али, слава нашима, они нису то дали и одбили су их, и без команданата чак и без топова. Аустријанци продуже с лађама и мониторима уза Саву, у намери да нађу згодније место за искрцавање својих трупа. Али га не нађу ни тамо. Наши су их пресретали и одбијали свуда. И у моменту, кад је ова водена експедиција почела да даје леђа, пође од Земуна друга железницом, право

8“