Godišnjica Nikole Čupića

___Београд за време балканског и великог јевропског рата 119

бацају одговорност не на своју рђаву управу или на поједине кривце самога дела, него на Краљевину Србију. Без обзира што је оно убиство извршио само један човек, њен поданик, уз припомоћ пеколико другова, и то у њиховој земљи, пред _ очима свих њиних власти, Аустрија је за то окривила наше чиновнике и официре, српску владу и на послетку целу Краљевину Србију и све Србе где год их има. Такво оптуживање једне независне државе за туђе кривице јединствено је у историји Јевропе, где овака' злочина дела, на жалост, нису ретка. У смислу тог окривљивања поднела је аустро-угарска влада 10 о. м. Мојој влади необичну представку с тешким оптужбама и захтевима, тражећи од Србије задовољења и остављајући јој рок од 48 сати за одговор. Моја је влада, одговарајући жељама народа и потреби мира, коју осећа не само Србија већ и цела Јевропа, хтела избећи по сваку цену сукоб, и зато је изашла у сусрет Аустро-Угарској до крајњих граница попустљивости, преко којих даље не може ићи ниједна независна држава.

Кад је извештен о томе, аустро-угарски посланик је одмах изјавио, да његова влада није задовољна одговором и прекинуо је дипломатске односе с Мојом владом. Тада су све пријатељске нам државе — на челу им братска нам Русија – ·" покушале склонити аустро-угарску владу да пристане на мирно решење ствари. На жалост, бечки државници осташе глухи према свима саветима мудрости и интересима човечанства. Они нам објавише рат, не презајући да тиме изазову и недогледне последице једног јевропског рата.

И ако тешка срца и свестан свих тешкоћа и опасности, баш у часу кад су се српски ратници спремали да прибирају дозреле плодове свога труда, ја сам принуђен позвати све моје драге и храбре Србе под српску тробојку с уверењем, да ће се и они у овој прилици показати достојни својих славних предака, онакви, какви су били и лане и преклане. (С вером у свевишњега Господа Бога, с надом у симпатије просвећеног света и у коначну победу наше правде, с поверењем у помоћ својих великих сарадника и поузданих пријатеља, примимо, с нашом јуначком браћом из Црне Горе, борбу, која нам је обесно наметнута. У нашој славној прошлости, и старијој и новијој, има доста сведочанстава, да Србин кад је сложан, може победити и много већег противника. По-