Godišnjica Nikole Čupića

И у

ђА

МИА та ај у па Ма УВА ју (Ум -Р Уз У И к“

~

122 : _ Годишњица 7 25 ПУФКУЊУ Х КА

у којој је стојало: да је Француска мобилисала; да је Жорес шеф соцпјалиста у Паризу на митингу говорио против рата, а одушевљена маса пуцала на њега и убила га; да је немачки посланик у Паризу напустио Париз и изјавио: „Сад смо по– ново непријатељи“ ; да је немачка предала ултиматум Русији и тражила да демобилише за 24 сата; да је Белгија уз Тројни Споразум; да је наша војска код Д. Милановца одбила покушај прелаза аустриске војске. (Ово све потврђују и данашња издања „Страже“ и „Пијемонта“).

До 6 било је мирно. Око 6 изиђоше плакати, у којима се јављало, да је Немачка већ објавила рат Русији, и да су Аустријанци покушавали прелаз и код В. Градишта и код. Смедерева, па су на оба месте одбијени. Мало после изиђе „Депеша“, у којој је стојало да су Руси упали у Галицију и да су Аустријанци побегли, да се услед тога и аустрискавојска повлачи из Земуна и да јој је наређено, да не напада него само да се брани; да је Француска већ избацила своје трупе на немачку границу, и да је Италија изјавила да неће бити уз онога ко би радио на смањењу српске територије, да и Данска мобилише и да је изјавила да ће бити уз Споразум. А мобилишу и Белгија, Холандија и Швајцарска, да би очувале своју неутралност....

Данас је изишла и ратна прокламација и престона беседа.

Идуће ноћи била је опет повећа пуцњава око железничке станице: наши су гледали да извуку што више вагона са станице а они нису дали и пуцали су с Бежанијског Брда. Ипак су наши успели, да извуку четири велика воза.

Данас је тек стигао Војвода Путник у Крагујевац.

Због ове месте и несносне пуцњаве, особито топовске, данас је много света отишло из Београда, особито с нашег дунавског краја. Јалија је просто опустела.

Уторак, 22 Јула. Ноћас се прође без икакве пуцњаве а јутрос освану најлепши дан у овој недељи. Мајстор Мијаило кројач оде да отвори дућан у Краљ-Александровој улици и да ради; али није ни дошао до дућана па се вратио; јер, вели, све је затворено па нећу ни ја сам да чиним изузетак...

Пред подне изиђоше плакати Депеше“ и „Страже“: да је Русија објавила рат Немачкој и да је руски посланик отпутовао из Берлина; да су на Невском проспекту велике манифестације за рат, да је Црна Гора објавила рат Аустрији и.