Godišnjica Nikole Čupića

__ Београд за време балканског и великог јевропског рата 137

вици. А није истина. Сад долази један друг мога Миланка и вели, да они тамо нису вршили прелаз, него се крећу некуд овамо, за Београд и Обреновац. Читамо опет с туђих бојишта; а с нашега нема ништа!..

" 5 сати је после подне и ништа се не чује. А веле, да се тамо на Бежанији и Ади-Циганлији бију: С мојом Босом и кумом Анђелићком изиђем до М. Калемегданана, па поред Џамије и Старог Лицеја и Думине Кафане вратисмо се натраг. После вечере дође и Божа с пресбиром, те га читасмо, али у њему ништа детаљно. (О томе уосталом не смемо ни да говоримо, да не би одали какву „војничку тајну“2) У 9 оде Божа и ми полегасмо. И нисмо били сви ни поспали, а отвори се топовска пуцњава каква је била само првих ноћи. Поустајасмо да гледамо и да слушамо: пуна авлија. Тетка прва устала а не сме да изиђе напоље. Него, кад пукне, она пита: „је л наш2г“ А кад зазуји, пита: „јел колица2...“ Пуцњава је била и јака и честа. И све се врзло око Града. С Града су пуцали на мониторе, а с монитора и с других положаја преко Дунава, с Овче и Борче, па чак веле, и са Старчева близу Панчева меци су падали на Град и цело градско поље до Велике Пијаце, а каткад и до Теразија. А пошто су меци били и велики и чести, то је и штете било много. Том приликом је пострадала „Круна“, „Краљ“, Реалка и велика већина кућа на Кнез-Михаиловом Венцу, поред Калемегдана Великог и Малог.

На Малом Калемегдану били су распоређени наши дебанжовци и хаубице, те су жестоко грували заједно с градлијама. А они су опет хтели да их ућуткају, те су непрестано сипали ватру на њих и на Београд. Није било тренутка, кад није пукла или граната или топ, а најчешће обоје уједно. А на ноћи ово има и своје лепоте. Прво, светли се јако, као какав величанствен ватромет, а друго пуцањ је ноћу много јачи него дању.

Ово је трајало од 10 па до 1 и по после пола ноћи, а по који се пуцањ чуо и после, до самога сванућа. Изгледало је као да наши хоће да их заморе за сутра...

"26 авг. ушорак. Јутро прилично хладно. Устасмо као обично. Нико не зна ништа „ново“ и зашто је ноћас онолико пуцало. У новинама пуно новости, само с туђих бојишта, а с нашега готово ништа. „Политика“ се преварила те издала