Godišnjica Nikole Čupića

О млекарској производњи 197

Као што се види, ретка је земља, која се не јавља било као увозник било као извозник белога смока. Ипак је више извозника него увозника, а од ових последњих сама Велика Британија (Енглеска са Ирском) увози више него све остале увозничке земље. Има, међутим, земаља, које се јављају и као увозници и као извозници свих врста млекарских производа, или као увозници једне а као извозници друге врсте, што зависи од разних природних и привредних прилика, од наслеђених навика произвођача и од укуса потрошача.

Без упуштања у даље појединости, предњи подаци показују довољно јасно: да је данас не само омиљена потрошња белога смока независна од месне и земаљске производње, већ — што је врло важно за извозничке земље, као што је нпр. Србија — и да је млекарска производња независна од месне и земаљске потрошње. С тога је потпуно појмљиво, што је у последње време млекарство почело хватати корена и веома нагло напредовати у многим ближим и даљнијим земљама, у којима доскора та производња једва ако је могла подмиривати месне потребе, и где су пољопривредници, ради успешнога држања крава и појачане производње млека, имали да савлађују многе климатске неприлике (особито у сушнијим крајевима) и велике саобраћајне тешкоће због удаљености и тегобне приступачности појединих произвођачких села, заселака и газдинстава како у односу једно према другом, тако и у односу према главним путевима и тржишним местима. Као примери, достојни подражавања у том погледу, могу послужити особито Азијска Русија односно Сибир, Аустралија, Канада, Нови Зеланд и Сјед. Државе Сев. Америке.

Кад се узму у обзир све ове чињенице, изложене у најкрупнијим потезима, може се лако стећи појам о неоспорно! и, по значају, тешко улоредљивој привредној вредности, коју данас има крава музара у светској пољопривредној производњи уопште, а у пољопривредној производњи појединих земаља нарочито. Показавши ту своју вредност најпре у земљама и крајевима, чије су природне прилике биле врло повољне за пораст пићних биљака, потребних за ваљану исхрану добрих крава музара (као што је то случај нпр. у Данској, Холандији, Швајцарској, северној Француској, Белгији и т. сл.), крава музара је све више крчила себи пута, продирући све шире и дубље и у оне земље и крајеве, где су климатске прилике мање по-