Godišnjica Nikole Čupića

О млекарској производњи 199

многобројније, млечније и боље искоришћене него другде. Где, по старој изреци, „тече млеко“, ту не може бити оскудице ни беде. А млеко може „тећи“ само онде, где буде било ваљаних крава музара у довољном броју.

П. О досадашњој производњи млека у Србији.

Предње опште опаске било је неопходно потребно истаћи не само с тога, да би се утврдила неоспорна привредна благодет од крава музара уопште, већ и зато, да би се могло што правилније оценити стање краварства и производње млека у Србији. При том не мисли се на краварство и производњу млека сада, после силних страдања и штета претршљених за време седмогодишњега ратовања и трогодишњег мучног робовања, већсемисли на стање, какво је било пре рата,т.|. у редовним приликама и у пуном јеку пољопривредне производње у Србији.

Сваки, наиме, ко је иоле познавао пољопривредне прилике у Србији, мора са жаљењем признати - - нарочито после предњега излагања, — да је, уопште узевши, држање крава у старим границама Србије било у сваком погледу недовољно а искоришћавање њихово ради производње млека веома непотпуно и рђаво. У Новој Србији је то стање било чак и много горе. То ће се, у осталом, моћи још боље видети из потоњих разматрања.

Бројно. посматрано — дакле, без обзира на каквоћу у ма ком погледу, —— за говедарство у Србији не може се рећи, да је било неразвијено ни само по себи ни у упоређењу са бројним стањем говеда у другим земљама, нарочито још кад се то бројно стање цени у односу према становништву. Укупно говеда било је у старим границама Србије по попису од 1890. год. 819.251 грло, по попису од 1900. г. 956.661 грло, а по попису од 1905. г. 962.503 грла. Кад се тај број сведе на 100 становника и на 1 квадратни километар целокупне површине, и кад се тај однос упореди са стањем у неколико других земаља, добиће се овај преглед:

У Било је говеда Назив земље Године на 100 становн. нат!) км Србија 1890 38:28 17:03

» 1900 38:35 19:81