Hemija : za srednje škole
Дигликозе С6,„Н,,0,, или 0,Н,,0,.0.С(Н О,. Овде до– лази тршчани и млечни шећер.
Тршмчани (обичан) шећер ОН, О,. Има га у шећерној репи и трсци, п одатле се добија Фабрично. Из тог биља. цеди се прво сок, а за тим се из овога кречом таложе страни примесци. Очишћени сок цеди се кроз угаљ коштани, да се обезбоји, а после тога укува се толико, да из
њега. кристалише шећер, кад се олади. Крупно кристалисани шећер зове се кандис. |
Шећер кристалише у бистрим призмама; има пријатан сладак укус; вода раствара три дела овог шећера; кадга у мраку туцамо, или два комада један о други таремо, светли (Фосфорише); при инверзији распада се у грожђани и воћни шећер. S
Млечни шећер ОНО, + 6,0. Има га у MJBEy CHсара. Из укуване сурутке кристалиши овај шећер у крупним бистрим кристалима. Овај шећер раствара се у 6 делова воде; мање је сладак од обичног шећера; при инверзији распада се у декотрозу и лактозу.
Полигликозе (С„Н Ол. Овде долази штирак и целулоза. Штирак (скроб, амилум) (С„Н,О,). Јако је у биљу распрострањен; тако има га у семену жита, кукуруза и пиринџа; даље: у плоду кестена н жира, у корену кром—
· пира, у стаблу неких палма и т. д. Штирак је важан састојак ових плодова, јер клица отуда прву рану црпе, ап ми их због штирка као рану употребљујемо. Из брашна житног одвојићемо штирак ако га у некој платненој кеси у води гњечимо; штирак ће проћи кроз платно у воду, а остало ће у кеси остати; из воде ће се штирак после неког времена сталожити. Тако и Фабрике одвајају штирак. из жита и кромпира.
Штирак је бео прах, састављен из округлих или јајастих зрнаца. Како изгледа под микроскопом скробни