Higijena sela : sa 200 slika, planova i nacrta
108
Сушење меса и сланине у оџаку, где се кува, није практично, јер је месо прљаво од гара и јако димљиво. Зато нека се направи нарочита сушионица од једног до 2 кубна метра простора. Она се озида са пола цигле. У горњем делу спроведе се чунак за дим а у доњем се направи ватриште. Поз средини се извеша месо на моткама.
У штедничару може да се испече хлеб и друго пециво и спреми храна и за највећу породицу, те
Изглед собе намештене (Хрватска).
не мора хлеб да се запреће у огњиште, у црепуљу, или да се пециво на ражњу обрће.
Штедничар не сме да буде у соби где се спава. „У кухињи да има „сушаоник,“ нарочито место за сушење мокре обуће и одеће.
За сушење обуће, где је већа породица, може да се направи и нарочита пећ, која се загрева од штедничара, огњишта, где се обућа извеша у затворен простор (сандук) а нечист ваздух одводи кроз димњак на поље.