Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

103

T. Свет. Николајевић је у начелу противан овој ствари, налазећи да стоји у опреци са хуманитарном задаћом Првенога Крета. Друштво треба другим путем да, набавља средства, а у случају рата помоћи ће нам не само наш народ, него и друга друштва. —

P. M. Cm. Марковић наводи да је комисија свестрано испштала ш понуду и планове, који су као исправни нађени. Шенуда је за друштво повољна, јер оно добија суму. коју друDIM путем нема изгледа да набави и да подмири своје потребе. Шогрешно је мишстење оне господе, која представљају ову ствар као задужење друштва. Сума у 600.000 динара прелази одмах у својину друштва, без икакве обвезе, накнаде или одговорности. Ове што се има озбшљно да узме у претрес, то је пштање о количини гарантног фонда, којим ће држава управљати и који служи за исплату згодитака и амортизације срећака. ЈИ у овом погледу комисија је ствар савесно испитала п обезбедила у том погледу и купце срећака и државу, Jep је предложила резервни фонд, у 284.000 динара, којим је осирурано падање курса ренти до 609, што је према каквоћи те државне партије скоро невероватно.

Он остаје при томе, да је понуда за друшто корисна, и да би је Одбор потпуно оценити могао, држи да је потребно ла се приступи специјалном претресу комисијског извешћа, те да би се могло одговорити Меркуру у уговореном року (до 19. Декембра) да ли се понуда у начелу према или не. —

Т. Ст. Бошковић мисли да ве према приликама, које код нас постоје, не може лако доћи брзим путем до већих материјалних средстава, зато држи да не треба понуду одбити, него је само боље шроучити, а за то треба још времена.

Г. Лекић је такође за то да се ствар још проучи и рок продужи, јер је по његовом мшшлењу комисија брзо радила.

Р. Медовић слаже се са мишлењем Г. Бошковића о тач= нијој студији целе понуде с тим пре што и влада није још одговорила на друштвену предетавку. Кад се рок за одговор Меркуру продужи, може се још стручније ствар испитати.

ГР. Др. Вујић изјављује, да су у питању овога зајма две тачке од битног значаја; прво: питање између којих ће гра-