Izveštaj o radnji srpskog društva „Crvenoga krsta“

168

Састанак Главног Одбора 20. марта 1885 под.

Били су: В. Вујовић, Д-р Медовић, 'B. (0. Симић, Стев. Ћурчић, Ж. Јовичић, Л. Андрејевић, Д. Милутиновић, М. Вујић, К. Лекић, Д. Пешика и М. От. Марковић.

Бр. 1.

Девети Главни Скуп друштвени, који је по жељи чланова одложен у цељи, да се чланови боље упознају са предлогом о умножењу друштвених средстава:

Да се настави у недељу “ априла о.г. у 9 часова пре подне. На дневном реду остају предмети, који нису свршени, Оглас да се објави у службеним новинама, а позив да се разашшље особено, но не шреко поште, него да све позиве заједно са печатаним предлогом разнесе друштвени послужиоц Петар, а за то да му се да награда од 50 динара.

Бр. 2.

Секретар чита свој предлог под бр. 119, који је Одбор на своме састанку 2 августа 1884 усвојио с тим, да се пречека на одлуку треће међународне конференције Првенога Крста по овоме предмету.

Шредлог гласи:

Главном Одбору друштва „Црвенога Крста“

Многа страна друштва Црвенога Креста покренула су питање о томе, како се може стати на пут злоупотреби знака „Ирвенога Крста“ у ратно и мирно доба. Главном је Одбору познато, да је у нашим ратовима било таквих злоупотреба, као и да је по свршеном рату, дакле иу мирно доба, учињен покушај од неовлашћених лица, да под знаком Првенога Крста апелују на милосрђе нарочито страног света.