Jugoslovenski Rotar

ЕВА eS облику орнамената, за тим платформу, која је на обема странама била полукружна са балустрадом и диван мраморни кров. Капители, мраморне преграде, амвон, израђени у мрамору, показују раскошну орнаментику, исклесану по оријенталском начину у облику чипке или мреже, која обмотава језгро камена. Таква орнаментика била је срачуњена на ефекте, који се постижу контрастима светлости и сенке. Интересантно је да су капители били позлаћивани. Нартекс и бочни бродови од којих су се нарочито добро сачували мозаици у нартексу. На зидовима цркве и нартекса сачувани су овде онде фрагменти живописа (фигура и орнаментике). i

Цркву је основао неки епископ Филип, као што гласи грчки натпис, урезан на надвратнику врата, која из нартекса воде у цркву. Палеографска и језична обележја овога натписа упућују на доба пре Јустиниана. И стилистичке ознаке мраморне орнаментике говоре за М век.

Од великога су интереса обе палате, јер оне претстављају једино до сада познате примерке профаних грађевина из ранога Средњега века. У једној од њих нађен је један цилиндрични печат са именом Партениоса, а друга је у вези са једним простором, који по свему судећи, првобитно био синагога, па је доцније претворен у цркву. У том простору један мраморни стуб носи дугачак натпис на грчком језику из кога дознајемо о неком К. Тиберију Полихармосу", оцу Синагоге у Стојабиу“. Палате су биле раскошно украшене. У палати Партениоса откривен је врло велики број скулптура од мрамора и од бронзе (сл. 3), које претстављају огромну вредност, а и у палати Полихармоса нађено је врло драгоцених вајарских радова. Исто су тако драгоцени подни мозаици, који су нарочито раскошно обрађени у палати Полихармоса (сл. 4). Зидови палата били су украшени живописом.

Од великога је значаја и откриће капије, кроз коју је водио пут за Битољ (античку Хераклеју). Она је монументална и показује једну спољашњу и једну унутрашњу капију. Улица, која полази од ове капије и пролази поред споменуте епископске цркве била је на обема странама праћена портикусом са колонадама,

Пробна откопавања на више места открила су терме (купатило), једну огромну грађевину са читавим лавиринтом од простора, једну грађевину са два пространа подрума и једном великом пећи за инду“ стријске сврхе и др. Има се утисак, да је град опустео услед читаве серије катастрофалних земљотреса који су трајали годинама. За археолошка испитивања је необично значајно, што је ова запустелост (по свој прилици у 8—9 веку) била дефинитивна, јер она је допринела, да град до наших дана буде сачуван у своме првобитноме облику.

Др. Влад. Р. Петковић

© aE 77 eT