Jugoslovenski Rotar

ПАНИКА ИК JP JE (7)

Sastanci- (Meetings): Petak (Friday) 20.00

Pivara Vajfert

202.sastanak 3.maja. Frekvencija 76 %. Tajnik Dr. Pavković daje opširan izveštaj O poseti braće Spaića, Isailovića, Predića ı Pavkovića Vršačkom Rotary Clubu u osnivanju. Prilikom ove posete stekli smo najbolje impresije. Dosada se je njih petnaestorica izjasnila da budu članovi novog kluba. Braća Isailović ı Pavković održali su predavanje o ciljevima ı zadatcima rotarstva, o metodama rada, o ostorijatu rotarskog pokreta ı t. d. o svemu onome, što je važno da znaju. Posle ovih predavanja svi prisutni su ponoya izjavili, da žele osnovati R. C. y Vršcu ı biti njegovi članovi. Potom se je konstituisala privremena uprava sa pretsednikom Bogdanom Predićem. Vrlo nas je prijatno dirnulo njihovo veliko oduševljenje za rotarstvo. тек сто to ubedjenje, da je naš rad u Vršcu opravdan bio ı nadamo se da će se inaugaracija što pre moći izvršiti. Brat tajnik dalje izveštava, da Je brata guvernera izvestio o svim radovima oko osnivanja R. C. u Vršcu. Braća Spaić ı Dr. Pavković govore o distriktnoj konferenciji u Ljubljani ı odaju priznanje dobroj organizaciji konferencije. Br. Spaić čita svoje predavanje koje Je održao u Odboru za služenje u zvanju na distriktnoj konferenciji pod naslovom „Da li može biti rotar pri vršenju svojega zvanja drugačije čovek nego je izyan svojega zvanja.“ 203. sastanak 3r. maja. Frekvencija 80 %. Tajnik Dr. Pavkovié čita referat br. Баје Gračanina, sekretara R. C. Novi Sad o distriktnom organu. Posle kraće diskusije prima se predlog Dr. Pavkovića. Prema tome stanovište našeg kluba u ovoj stvari je sledeće: Jugoslovenski Rotar treba da ima jedno izdanje kao ı dosada i da izlazi mesečno Jedanput. Da donosi: ı.) mesečno pismo guyernera, 2.) predavanja odnosno referate od opšteg značaja članova našeg kluba, 3.) važna saopštenja iz stranog rotarskog sveta, 4.) izveštaje o radu naših klubova. Ovi izveštaji treba da daju jasnu sliku o radu pojedinih klubova, i.) na engleskom, francuskom

36

ili nemačkom jeziku u svakom broju po jedan prikaz o lepoti naše zemlje uz lepe fotografije ı crteže, da bi se izazvala pažnja i interesovanje članova stranih klubova za našu zemlju. Pošto će se naši klubovi medjusobno dovoljno obaveštavati iz Jugoslovenskog Rotara treba obustaviti razmenu nedeljnih izveštaja medju Jugoslovenskim klubovima. Nedeljne odnosno mesečne izveštaje treba ı dalje slati inostranim klubovima kao ı dosada, da bi nam i oni slali svoje izveštaje. Jugoslovenskog Rotara uredjuje distriktni guverner. Sekretarı klubova treba da ga pomažu svojom saradnjom naročito izradom mesečnih izyeštaja o radu svojih klubova. Protivni smo izdavanju inostranog izdanja Jugoslovenskog Rotara, pošto bi to značilo novo materijalno opterećenje naših članova. Isti cilj može se postići jeftinije ako bi distriktni guverner slao pojedine primerke Jugoslovenskog Rotara raznim važnijim inostranim klubovima. Pod tačkom napred spomenuti prikazı u lepoti naše zemlje na stranim jezicima sluzili bi tom cilju. Uvereni smo, da nam inostrani klubovi ne bi slali svoje nedeljne ızveštaje u koliko bi mi prestali slati naše. Moramo napomenuti još ı to, da bi troškovi oko izdavanja inostranog izdanja mnogo veći bili, nego što ih je br. Gračanin predvideo.

204. sastanak ız.maja. Frekvencija So %. Sastanak je bio posvećen izveštajima o radu domaćih ı inostranih klubova.

205. sastanak 24.maja. Frekvencija 84 %. Pretsednik sa prigodnim rečima saopštava, da je umro br. Dr. Edmund Pacak član R. C. Zemun, ı poziva braću, da sa Jednim minutom ćutanja odadu poštu uvaženom pokojniku. Ostali deo sastanka proveden je u razgovoru o raznim klupskim pitanjima.

206. sastanak 31.maja. Frekvencija 88 7%. Prisustvuju kao gosti članovi Vrsackog К. С. u osnivanju: Predić Bogdan, Jovanovic StraSimir, Langer Valentin, Filipović Vlada i Milošević Bogoljub. Br. Milić drži vrlo interesantno predavanje: „Razmišljanja o ratu ı medjunarodnoj kooperaciji“. Čita se pismo brata guvernera u kojem traži izveštaj O radu oko osnivanja R. C. u Vršcu. Predlaže 19 juni za dan inauguracije. Posle toga se je povela duža diskusija u kojoj su uzela učešća ı braća iz Vršca.