Jugoslovenski Rotar

van Clan, ni brat Belajli¢, kao mo} zastupnik, nismo mogli prisustvovati ovom zasedanju. Ja — zbog obolenja od gripa, brat Belajlić — sprečen zvaničnom dužnošću. Sreća fe je brat Edo Markovié, kao član al-large, bio slobodan i uzeo učešća u ovom saslanku.

5. Englesko izdanje Jugoslov. Rotara. Na prvoj sednici distriktnog veća zaključeno je, shodno odlukama dlsfrikinih konferencija u Dubrovniku (1936) i Skoplju (1937), da se pristupi ostvarenju engleskog izdanja Jugoslov. Rotera. Brat Dr. Ilija Przié umoljen je da se primi za direktora ovog izdanja i da u savetovanju sa pastguvernerom, br. Dr. Vlad. Belajlicem, preduzme potrebne mere kako bi se što pre došlo do prvoga broja.

6. Zadocnjavanja sa izveštajima. Pokraj svih molbi putem kružnih pisama i u prkos i posebnim opomenama, pojedini mi klubovi šalju veoma dockan i svoje nedeljne, i svoje mesečne i izveštaje o frekvenciji i o radu, za štampanje u Jugoslovenskom Rofaru, a poneki neke uopšle nikako i ne šalju?! Iscrpeo sam sva sretstva koja mi na raspoloženju sfoje. | sad se, nemoćan, pifam: šfa da radim? Možda oni koji poneke izveštaje nikako ne šalju, kao i oni koji stalno odocnjavaju, imaju i kakvih nepremostivih prepreka i da tu više nije u pitanju samo prosta nehatnost u vrsenju duznosti? Ako je tako, molim da mi se fo ofvoreno kaže, pa da zajednički pofražimo leka. A ako nije, budimo bar ubuduée taéniji. Sve gore pomenufe izveStaje treba tako slati da ih ja u Beogradu imam najdalje 8-og izjufra. Inače sam prinuđen ili i sam biti netaéan sa svojim izvestajima Sredisnoj upravi, ili na vreme slati svoje, ali nepofpune, izveštaje, iznoseći u isto vreme i uzrok. Ne bih želeo ni jedno ni drugo, a, uveren sam, ni vi, samnom zajedno.

Odocnjeni izvešlaji ne iziskuju ni sekundu manje vremena od na vreme poslanih izvešltaja, a koče rad jedne velike administracije. Nepotrebno je frčati. Samo valja na vreme poći.

7. Spremajmo se za San Francisco. Kao sto sam vec u proslom pismu napomenuo, ovogodišnja Međunarodna konvencija obaviće se u San Francisco — Kalifornija. Opšta je zeija da na ovim Konvencijama učesivuje šfo veći broj rofara. Na ovim međunarodnim sastancima dolazi se do pravog izražaja rofarskog drugarstva. Tek se na njima dolazi do iscrpnog saznanja rofarskog duha. Nažalost! San Francisco jes vrlo daieko, put dugofrajan i veoma skup, a naša finansijska sretstva dosta ograničena i zaposlenost prilično velika. |I baš stoga freba izdaleka pomišljafi na sve ovo i gledati da naš distrikt i u fome ne izostane iza drugih isto tako udaljenih disfrikata. U koliko su teškoće veće, u toliko će biti veća zasluga braće koja uspeju da ih prebrode.

8. Izračunavanje postoika. Primefio sam u izveštajima o frekvenciji da se kod pojedinih klubova polkradaju greške prilikom sračunavanja postofaka prisutnih članova, pa stoga i prosečni postotak, i pojedinih klubova, i celoga disfrikta, ne iskazuje se fačno. Ja najbolje znam i osećam kako je pipavo i dosadno ovo sračunavanje, ali se baš zato i mora obratiti najveća pažnja.

9. Izjava blagodarnosti. Primio sam blagodarnost 66-og distrikta R. I. na izjavljeno sauéesée prilikom opSte zalosti Cehoslovackog braftskog naroda zbog smrti velikog čehoslovačkog pafriofe i državnika, opste cenjenog i voljenog, neumrlog T. G. Masaryka.

A