Jugoslovenski Rotar

prema klubu, fako i u odnosu pojedinih klubova prema distriktu, i pojedinih distrikata prema R. |. Svako zadrzava svoju individualnost i ima svoju određenu duznost. Izostanak jednog onemoguéuje potpunost. OpGenito se prema tome moze reci, da je sa organizacione taéke glediéfa stalna poseta sastanaka lj. dobra frekvencija preduslov za pravilan sastav i prvilno funkcionisnje klubova, distrikala pa i R. |

Za rotarske jedinice lo važi lim pre šlo po pravilu u Rotarskim Klubovima svaka klasifikacija ima samo po jednog pretstavnika. Cim kod jednoga člana frekvencija nije dobra, fo odmah uliče na pofpunost u sastavu i radu kluba, distrikta pa i R. I. Član, koji bi inače u svemu odgovarao klubu, moze biti nepodesan samo zato sto ne može da održi dobru frekvenciju, a kako sam zaslupa odnosnu klasifikaciju, to njegov izostanak ne može drugi da popuni.

No dobra frekvencija i inače ima važnost za svakog pojedinog člana. U Rotarstvo se — kako sam veé naglasio — ulazi kao pretstavnik svoga zanimanja. Svako zanimnje u današnje doba znači u neku ruku specijalizaciju. Pojedini član freba baš svojim specijalnim znanjem da pripomogne ostvarenju naših ciljeva. Pojedinac “dobiva u klubu šire poglede i to stalnim učesivovanjem na saslancima. Predavanje jean Appleton-a ,,Lifting our eyes” „Uzvisimo naše poglede”, održano na ovogodišnjoj konvenciji u Nici, pokazalo nam je važnost proširenja naših pogleda. A to pojedinac posliže dobrom :rekvencijom.

Naš je pokret dobrovoljan i mi za onoga koji svoje obaveze ne izvršuje nemamo ni kazni ni prekora. Mi znamo samo za unutrasnje ubedenje i za unutrasnju polrebu za održavanjem propisa, a fa se sliče samo stalnim uéestvovanjem na sastancima. Dispozicija za rotara sigurno leži u osobinama pojedinca, no ona se usavršava u stalnoj saradnji sa drugim rotarima i stalnim ucestvovanjem na sastancima. Dobra frekvencija vazna je dakle za formiranje rotara.

Dobra frekvencija se medutim ne sastoji jedino u prisutnosti svih članova. Ne radi se tu samo o broju članova, već o potpunoj duhovnoj prisulnosli i učestvovanju sviju članova. Samo lime se dobiva istinski dobra frekvencija. Ko je sprečen da istinski učestvuje u radu, taj pravoj frekvenciji nije pomogao time Sto se na sastanku javio. To bi bilo samo onda dovoljno, kada bi frekvencija bila svrha. To medutim nije. Frekvencija je samo simptomatiéni izraz kvaliteta kluba. Nije dobar onaj klub koji ima dobru frekvenciju, veé dobru frekvenciju ima klub koji se sasfoji od oprobanih dobrih rotara.

Prava saradnja, a ne samo formalna prisutnost, vazna je i radi toga, jer se samo na taj nacin postizava ono Sto je vazno, a to je stalan kontakt liéni. Taj stalan liéni kontakt vodi do upoznavanja, a to je od najveće važnosti. Tu dolazi do izražaja i propisa o posećivanju drugih klubova, domaćih i slranih. Jedan naš brat rekao nam je jednom, da bi dobro organizovana međunarodna liga za putovanja mogla da da mnogo više uspeha od Lige naroda. U malim zajednicama, u pojedinim državama, pa i na celom svetu mnogo bi bilo bolje i mnogo zla je moglo biti рт едепо, да su se ljudi bolje međusobno upoznali. Nepoznavanje rađa nepoverenje, iz nepoverenja nastaje strah, a strah se lako pretvara u neprijatelja. Naprotiv je upoznavanje pofreba, upoznavanje moguénosti za realizaciju ovih pofreba, upoznavanje uopšle osobina, običaja i duša pojedinaca iz zajednica, a naročito naroda, to je jedno

45: