Jugoslovenski Rotar

Braća koja fa svojstva imadu, freba da ih kod sebe i kod drugih razvij ui svela im je dužnosf da u klubu i izvan njega u običnom Zivofu u fom smeru deluju, a klubu je dužnost da taj njihov rad organizira i diriguje.

Onima koji voljom članova kluba sfoje klubu na čelu, dužnos} je da shodnim načinom izdejsivuju da se svi važni problemi sa što više raznih gledista u klubu prodiskutuju i da se tom diskusijom stvori miSljenje kluba, koje €e uz sve individualno doprinete elemente imafi jedan poseban klubski karakter u kojem rotarske tendence meraju da budu plastično izrađene.

Na takvim diskusijama i na takvim rezultatima diskusija formiraće se najbolje svi rotati u savrsene rotare. Ovakvim postupkom vrsi¢e se jos i filogenetiéan proces, koji €ée s jedne strane imafi za konzekvencu što veće usavršavanje onih rofarskih elemenata koji klicu rotarsiva u duši nose, a s druge sfrane pokazaće klubu i pojedincu, kome možda mali priroda fu klicu u dušu nije dala i koji nema costa jaku sposobnost apercepcije fakvog mišljenja, da je za Rolarstvo neproduktivan elemenal. ı takova spoznaja biće za pojedinca i za celu zajednicu od velike koristi.

Kao odgovor na postavijeno pitanje, rekao bih ukratko: usavršavanje pojedinog člana u šio boljeg rofara može da usledi onda, ako je klub nosioc onog svella koje u dušu pojedinca iako prodire. da on sebe upozna i jasno i u pravim konfurama svoju okolinu vidi.

2. Odbor za služenje u zvanju: Pretsednik Edo Danda (Slavonski Brod), Tajnik: Dr. Milan Durié (VrSac). Izvestioci: a) Ing. Ranislav Avramovié (Beograd), b) Bogoljub Milesevié (Nis).

STA MOGU DA URADE ROTARI! Inž. Ranislav Avramović {R. K. Beograd]

„Služenje u zvanju” najvažnije je načelo među osnovnim eličkim načelima rofarslva. Za nj se može reći, da je ono ujedno: izvor i uftoka, pocetak i kraj, cilj i sretstvo rotarstva: da se Covek uputi da radi i da u svakome radu i zanimanju ovo čini česflifo i pošteno, i, da opel, ovakvim svojim radom daje primera i služi drugima. Ostala iri načela rotarstva, u stvari, i nisu načela izvorne, osnovne ideološke vrednosti, već više ukazivanje na praklične ршеме, Како да se postigne ovaj krajnji, najviši cilj rofarstva, što smo ga napred istakli.

Neograničene su prilike i mogućnosli, šta sve mogu da urade rofari služeći ovom osnovnom, najvišem načelu гојагзуа, služenju u zvanju. ,,Mensch, wenn du irgend einmal in deinem Leben gliicklich gewesen bist, das ist nur Arbeit und wiederum Arbeit gewesen — соveče, ako si ikada u živofu bio srećan, samo je fo rad i opet rad bio", čitao sam negde u jednoj nemačkoj knjizi o zdravlju. U našem narodu duboko je ukorenjen ovaj smisao, poznat u rolarsitvu pod načelom „služenje u zvanju”. Bezbroj izreka to svedoči: „Ni po babu, ni po

sfričevima!”; „Caru carevo, a Bogu Božje”; „U radiše svega beše u šledeše još i više”; „Šlo da desnica da ne zna levica”; „Učini dobro

? See у : aes Š i ne kaj se, učini zlo nadaj se!”; „U ciganina puna torba, ali crn obraz itd. itd.

48