Jugoslovenski Rotar

drugih ljudi, a drugi sam i u potpunom miru. Neki rade bolje kad ih posao pritisne i kad se nađu u tijesnom, a drugi opet uspješnije pod udobnijim i sigurnijim okolnostima.

Sad vidite koliko individualnih razlika čini jednog čovjeka »velikim vođom« u jedno stanovito doba i u jednoj određenoj zemlji, dok te diference mogu tog istog osuditi na mučan rad i baciti u zaborav u drugom trenutku i na drugom mjestu. Svaka važna situacija tražeći velike ljude zahtjeva jedan složen broj karakterističnih osobina. Sve te osobine moraju biti upravo »takove i takove«. Nije dovoljno imati ni 99 ispravnih, ako je 100-ta loša!

Dopustite mi sada da vam iznesem jedan iznenađujući fakt, koji na indirektan način dokazuje moje stanovište. Kad sam započeo svoj studij o istaknutim vođama — na poticaj mojih prijatelja iz vojnih krugova — ja sam zagledao u školovanje, privatni život i kulturne osnovice koje stotine takovih ljudi. Tu su svi veliki vođe starog i novog svijeta od 1900 ovamo.— najveći vojskovođe, državnici i privrednici.

| Jasno je da ne mogu ovdje iznositi detalje o tolikom broju ljudi. Stoga ću se ograničiti samo na nekoliko značajnijih činjenica.

U čitavom svijetu, bar što se tiče prošle genera– cije, većina najistaknutijih političara, državnika i vojskovođa nisu bili osobito školovani ljudi, odgojeniu bijednim prilikama, često bez ikakvog kulturnog zaleđa, katkad i u lošoj i pokvarenoj sredini.

Govoreći općenito nalazim da nije pretjerano tvrditi da je većina tih velikih ljudi nikla, svuda u svijetu, iz siromašne sredine, bez mnogo škola i kulturnih osnovica. Nema kraja u svijetu koji bi mogao da kaže da je bez njih!

Druga činjenica koja iznenađuje je možda naličje one prve:jedan upravo zapreštujući broj velikih neuspjeha učinjenih od upravljača u raznim granama ljudske djelatnosti proSle generacije, svuda po svijetu, pripada odlično odgojenim i dobro školovanim ljudima koji su biliu dobrim materijalnim prilikamaina visokom kulturnom niVvVOU.

Dosta je bilo govora o prvacima političarima, državnicima i vojskovođama. O najistaknutijim kapacitetima na industrijskom i privrednom polju moglo bi se tvrditi upravo protivno, a to je utješno svijetlo u.velikoj tami. Za cijelu generaciju vrijedi da su prvaci na tim područjima ljudske djelatnosti bivali sve bolji i jači, dok se na drugim stranama ljudske aktivnosti to pogoršavalo.

Vaši vođe imaju bolju spremu, nego li oni prošle generacije; onise od njih nalaze na višem kulturnom i životnom niVOU.

Možda je ovaj duboki kontrast u nekoj uzročnoj vezi sa napadnim antagonizmom vlasti, u mnogim zemljama današnjice, prema privredi? No tu stvar prepuštam vašoj privatnoj diskusiji.

Možete li zamisliti današnjeg velikog privrednika koji je nepismen? A dosta imate političkih vođa, u nekim narodima, koji jedva znaju čitati ı pisati. 5

To nije neznatni kontrast. Korjen mu je u današnjem svjetskom

108