JUS standardizacija

STANDARDIZAČIJA

auuu uuu uuu u mmm mu

Materijl: kalemovi se izrađuju od plastičnih masa, presovanogs materijala, drveta, metala ili kombinacije više vrsta mater]jala. Vrsta materijala mora osiguravati mehaničku čvrstoću i kvalitet kalema.

Materijal: kalemovi se izrađuju od plastičnih masa, presovanog materijala, drveta, metala ili kombinacije više vrsta

materijala. Vrsta materijala mora osiguravati mehaničku čvrstoću i kvalitet kalema.

U narudžbi treba navesti vrstu materijala.

Izrada: Unutrašnje stranice kalema i zaobljenja moraju biti glatki tako da ne može doći do oštećenja i najtanje Žice:

Jedna spoljna stranica kalema mora biti izvedena tako, da se može zalepiti stiketa sa potrebnim podacima.

Za čvršće početno namatanje žice aa kalem, mogu se izvesti na jezgri kalema manja udubljenja ili izbočine čija veličina zavisi od veličine kalema. Na samom kalemu ili na etiketi mora biti označena težina kalema (tara).

NAPOMENA: a) Od kalema 80 pa naviše treba predvideti na svakom kalemu jednu rupu za provlačenje Žice (d') i po dve

rupe za spajanje sa pogonom stroja (db).

b) Ovo je najveći prečnik za namotanu žicu na kalemu.

Primena veličine kalemova za određene dimenzije žice

Prečnik okrugle žice Debljina pljosnate žice Kalem | preko do preko do |_____ O | O | O O O IC O = S O TO · 25 — 0,016 — 32 0,016 0,025 — 40 0,025 0,04 — 50 0,04 0,06 — —= 63 0,06 0,11 — = 80 0,11 0,16 — 100 0,16 0,25 = 125 0,25 ___ 0,45 — 160 0,45 0,60 — 200 0,60 1,00 — 250 1,00 1,60 — 355 1,60 3,00 — 2,40 500 3,00 4,00 2,40 3,20 710 4,00 6,00 3,20 5,00 ~ 1000 6,00 8,00 5,00 8,00 Ostali načini namatanja žice moraju se posebno utanačiti između isporučioca i potrošača Žice.

ANOTACIJA PREDLOGA STANDARDA IZ OBLASTI

PRERAĐEVINA OD MESA

Krajnji rok za dostavljanie primedbi: 1 ianuar 1961

Ovim se stavljaju na javnu diskusiju sledeći predlozi standarda iz oblasti prerađevina od mesa

Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br.

SEA: (G(SM/(S(GL f:aslEty, oo alo oo o,9,g:0.0Go oo o o... o.6;000-.0-0 3369 Svinjski gulaš 3370 Letnja salama

3371 Sremska

3373 Kranjske

3375 Safalada

GEIErasEi ooo DO BO aio DOD BO:0:0 DO SEA (GA) ooo oj om:o:ooo ooloje.o Bojond pp og ooo dio 0 O Ud6jop (S) ooo ado oaGo BRIG GOOD O ya 3374 Pariska kobasica

SEJO) MA KSG{0), 772 (aloyr0b{e20%% o a oo:o.o n go. 0 0.000 ,0/0 Ql0/OLO OG: '0

JUS E.J2.050 JUS E.J2.051 JUS E.J2.061 JUS E.J2.062 JUS E.J2.063 JUS E.J2.064 JUS E.J2.065 JUS E.J2.070 JUS E.J2.076

Ovi predlozi potiču od Instituta za tehnologiju mesa ENRJ — Beograd i razaslati

su zainteresovanim preduzećima, organizacijama i ustanovama.

Eventualni naknadni interesenti za ove predloge mogu se obratiti Jugoslovenskom zavodu za standardizaciju da tekst citiranih predloga bude dostavljen

i njima.