JUS standardizacija
STANDARDIZAČIJA
auuu uuu uuu u mmm mu
Materijl: kalemovi se izrađuju od plastičnih masa, presovanogs materijala, drveta, metala ili kombinacije više vrsta mater]jala. Vrsta materijala mora osiguravati mehaničku čvrstoću i kvalitet kalema.
Materijal: kalemovi se izrađuju od plastičnih masa, presovanog materijala, drveta, metala ili kombinacije više vrsta
materijala. Vrsta materijala mora osiguravati mehaničku čvrstoću i kvalitet kalema.
U narudžbi treba navesti vrstu materijala.
Izrada: Unutrašnje stranice kalema i zaobljenja moraju biti glatki tako da ne može doći do oštećenja i najtanje Žice:
Jedna spoljna stranica kalema mora biti izvedena tako, da se može zalepiti stiketa sa potrebnim podacima.
Za čvršće početno namatanje žice aa kalem, mogu se izvesti na jezgri kalema manja udubljenja ili izbočine čija veličina zavisi od veličine kalema. Na samom kalemu ili na etiketi mora biti označena težina kalema (tara).
NAPOMENA: a) Od kalema 80 pa naviše treba predvideti na svakom kalemu jednu rupu za provlačenje Žice (d') i po dve
rupe za spajanje sa pogonom stroja (db).
b) Ovo je najveći prečnik za namotanu žicu na kalemu.
Primena veličine kalemova za određene dimenzije žice
Prečnik okrugle žice Debljina pljosnate žice Kalem | preko do preko do |_____ O | O | O O O IC O = S O TO · 25 — 0,016 — 32 0,016 0,025 — 40 0,025 0,04 — 50 0,04 0,06 — —= 63 0,06 0,11 — = 80 0,11 0,16 — 100 0,16 0,25 = 125 0,25 ___ 0,45 — 160 0,45 0,60 — 200 0,60 1,00 — 250 1,00 1,60 — 355 1,60 3,00 — 2,40 500 3,00 4,00 2,40 3,20 710 4,00 6,00 3,20 5,00 ~ 1000 6,00 8,00 5,00 8,00 Ostali načini namatanja žice moraju se posebno utanačiti između isporučioca i potrošača Žice.
ANOTACIJA PREDLOGA STANDARDA IZ OBLASTI
PRERAĐEVINA OD MESA
Krajnji rok za dostavljanie primedbi: 1 ianuar 1961
Ovim se stavljaju na javnu diskusiju sledeći predlozi standarda iz oblasti prerađevina od mesa
Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br. Predlog br.
SEA: (G(SM/(S(GL f:aslEty, oo alo oo o,9,g:0.0Go oo o o... o.6;000-.0-0 3369 Svinjski gulaš 3370 Letnja salama
3371 Sremska
3373 Kranjske
3375 Safalada
GEIErasEi ooo DO BO aio DOD BO:0:0 DO SEA (GA) ooo oj om:o:ooo ooloje.o Bojond pp og ooo dio 0 O Ud6jop (S) ooo ado oaGo BRIG GOOD O ya 3374 Pariska kobasica
SEJO) MA KSG{0), 772 (aloyr0b{e20%% o a oo:o.o n go. 0 0.000 ,0/0 Ql0/OLO OG: '0
JUS E.J2.050 JUS E.J2.051 JUS E.J2.061 JUS E.J2.062 JUS E.J2.063 JUS E.J2.064 JUS E.J2.065 JUS E.J2.070 JUS E.J2.076
Ovi predlozi potiču od Instituta za tehnologiju mesa ENRJ — Beograd i razaslati
su zainteresovanim preduzećima, organizacijama i ustanovama.
Eventualni naknadni interesenti za ove predloge mogu se obratiti Jugoslovenskom zavodu za standardizaciju da tekst citiranih predloga bude dostavljen
i njima.