JUS standardizacija

savetovanje „kvalitet hrane i aditivi”

Dobrosav Cvetković, dipl, ing.

Savez za unapredjenje kvaliteta proizvođa i usluga Srbije u saradnji sa Saveznim ko= mitetom za zdravlje i socijalnu politiku prihvatio se da organizuje stručno saveto= vanje, na kome bi se razmotrila problematika vezana za primenu brojnih aditiva u prehrambenoj industriji.

Problemi kvaliteta proizvođa i usluga jiza=zivaju sve veće interesovanje društvene javnosti i privređe u svetu i u nas, a po= sebno za kvalitet hrane i aditiva. Kvali= tet proizvođa i usluga je bitna komponen= ta i izraz nivoa produktivnosti rađa i u velikoj meri od toga zavisi i nivo nacionalnih ekonomija i učešće u medjunarodnoj podeli rađa.

Pitanja kvaliteta namirnica, a stim u vezi i njihove zdravstvene ispravnosti nije dosada rešavano na zađovoljavajući način. Svesni nužnosti povećanja prinosa u proiz= vodnji hrane, pođizanja njenog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti istovremeno smo i za inovaciju svake vrste koja bi vođila ostvarivanju osnovnih ciljeva kvaliteta.

Medjutim, ne mogu se prihvatiti one inova= cije koje đaju doprinos u tehnologiji i ekonomici poslovanja, a nemaju za osnovu podizanje kvaliteta namirnica i čuvanje osnovnih bioloških vrednosti uz garanciju da je i zdravstveno ispravna. Ovđe se pre svega misli na veliki broj najraznovrsni= jih "hemikalija" koje se danas obilno ko= riste u proizvodnji i sklađištenju namirnica ljudske i stočne hrane, a koje nemi novno spadaju u grupu stranih materija u hrani.

Pokrećući problem aditiva ne želimo da umanjimo značaj i potreDu pokretanja i dru= gih sličnih problema vezanih za kvalitet, a još više za zdravstvenu ispravnost hrane. Pitanje je možđa samo prioriteta koji se daje jednoj problematici s obzirom đa nema dovoljno snage i materijalnih sređ·stava za istovremeno rešavanje svih goru=ćih problema.

Medjutim, činjenica je i to, đa se aditivi svesno i u značajnim količinama koris= te, da su manje ili više prisutni u svim namirnicama, da se njihovom primenom UuOp= šte može mnogo da dobije, ali često više i da izgubi. Zbog toga, društvo mora da ima predstavu, naravno koliko je to moguće za ovo vreme, gde se šta i u kojim ko= ličinama koristi, kakva se prednost postiže i uz koliku i kakvu cenu.

Posebno se naglašava da li se mnogi od "patentiranih" aditiva stvarno moraju Uvoziti, ako se već moraju onda moraju biti propraćeni atestom odnosno kontrolom u zemlji. Sigurno, da na ovom području ima problema i može da prevagne "Licencno pravo" koje se u većini slučajeva pravda poslovnom tajnom a u suštini je u suprot= nosti sa našim zakonskim propisima.

Zato smatramo đa je momenat da se ođrži ovako zamišijen stručni skup koji treba da pomogne u raščišćavanju nagomilanih problema, da sačini program aktivnosti i da donese smernice za dalji rađ u ovoj oblasti.

Organizatori ovog savetovanja "KVALITET HRANE I ADITIVI" kao i suorgarnizatori =

– Organizacije udruženog rađa učinili su napor da okupe iz cele zemlje najeminen= tnije stručnjake u cilju sagleđavanja i raščišćavanja ovih problema sa svih aspe= kata: tehnološkog, medicinskog, ekonom= skog, komercijalnog, zdravstvenog, Zza= konskog i drugih,

Savetovanje "KVALITET HRANE I ADITIVI" trajaće dva dana i održaće se sredinom septembra ove godine u Beograđu. Formiran Je organizacioni odbor čiji je predsednik drugarica ZORA TOMIĆ predsednik Saveznog komiteta za zdravlje i socijalnu politiku, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Savezu, Zmaj Jovina 13, ili putem telefona 635=885.