Kolo

ПРУЖИ МИ РУКУ ПА ЋУ ТИ РЕЋИ

КАКАВ СИ

л

Материјал:, 200 гр. сиве, и роза буклс-вуне. Игле бр. 3 и бр. 2. Начин рада: Џерсеј-рад (1 ред право. 1 ред обрнуто). Предши део: Почети доле са Цо петљи на иглама бр. 2. Радити 2 право, 2 обрпуто до висине 10 см. Пребацити рад на игле бр. 3 и радити 60 см. право; потом додавати по 1 петљу у сваком четвртом реду. Задњи део: Почети доле са 100 петљи и радити исто као и предњи чео. Сатла: Ради се у дужини. Почети код илрсза око рукава са 2 петље. Радити 5 редова право, потом 3 пута додати по 1 петљу, затим треба додати 40 петљи. Потом на другом крају додати 5 петљи за патие за џепове. Радити 10 см. право: сканути б петљи; радити 14 см. право Додати 5 петљи; радити 10 см. право, скинути 5 петљч. Изрез око рука• ва исто као на почетку. За изрез око врата у средини, у висини од 5 см. и 10 см. ширџне скиДати увек по једну петљу. Радити наизменично 4 реда сиво, 4 реда роза. Леђа радити у два дела са рајсфершлусом. Рукави: Почети од кугле рука еа са 3 петље. Радити 6 реди право, и даље додавати у сваком реду по 1 петљу. Потом радити 20 реди право. 4 реда сиво 4 реда роза. Крагна: Почети на 2 петље, на почетку и крају сваке игле у сваком Реду додавати по 1 петљу док не добијете 10 см. ширине. 1 ( К о 1 об : Еигора бопсЈегсПепв! „Е. 8.")

аашто се заљубљенн ларови тако 1 радо држе за руке? И најстрожији носматрач, који не воли .бучне". ивливе неашости заљубљених људи, прнанаје' да је овај неми, дуг стисак руке врло лен и гонао. Ни носматрач, ни заљубљенн не могу да објасне „шта је у томе". И зашто је то тако? Кад би то знали, анали би онда зашто се уопште људи рукују при поздрављању. Људска култура евакако не би трпела да се људи тек онако, без икаквог разлога рукују и држе за руке као мала деца у колу; .Нружи ми руку на ћу ти рећи какав си" то је неписани закон, цо којем се људи. још од памтивека инстинктивно управљају. Када бисте посматрали живот, видели бисте, да сваки човек има у својој руди сав свој карактер. Не мисжимо овде на рално читаше из руке пи на графологију. Истина је да вам човек може бити свмпатичаи или несимпатичан по 1 евојој појави или понашању, али то је новршап суд. Хоћете ли да се уверите какав је он заиста. сазнаћете то најбоље по томе како на вас утиче његов стисаж руке.

РУКЕ ЛЕПЕ И РУЖНЕ Постоје различите руке, меснате, кошчате, меке, рапагп, велике. суве, тонле, хладне. Посгоје руке, које се припију уз вашу. руку као сомбт (зависи од тога волите ли то или не)' има и других које се некако нерадо шружају или само врховцма пр<зтију додирну вапЈу, руку — можда и ви сами нерадр пружате руку, или то не уме^е и према томе можда донрсите логрешан суд о тућим рукама, које су нежне, некада дрске, суверене или улагујуће. Од пружања руке зависи а не од „трешења". Какве еу .ваше сопствене руке? Лепе или рулше? Можда то сами не видите. Све лепе руке не морају урсталом бити дословно лепе, јер ни- лаковани нокти не могу, драге госпбћице, претворити вашу руку у искрену. Напротив, те „најружнцје" руке. чији је длан пун жуљева од тешког посла, могу битн уствари најлепше. Трудите се да ваше руке буду добре па ће онда оне добро оненити руку ваших ближњих.

говане руке се не аноје- неговане руке нису хладне и напротив бивају дакше него што то н>ихов власник жели. А лака рух^а је увек рћава. биЛа кошчата или месната: теашна руке је мерило карактера. Илеменитост мора бити у.роћена; никакво косметичко средство, чак и кад сакрије прави изглед руке, неће нроменити душу н карактер руке. А ни човекл.

РУКА РАПАВА И ДЕФОРМИСАНА Нису то само косметнчка средства која скрнвају ирави облик руке. Го је и носао који измени руку — чешће, разуме се, у несимиатичну Форму. . НостоЈе нрофеснје које. ако ништа друго, оно макар измене изглед и осетљивост руке. Избодени прсти шваље, заврнути налац крбјача, искривљени прсти разиих нисарчића, уду<3љене јагодине на нрстима дакти• лографкиња. јесу мали нримери таквих измена. Извучени нрсти пиј.аниста, рашзашене руке нраља, тврди : ;дланови рудар.а. све : су то тежи : слу-. чајеви али и поред тога душа руке остаје неоштећена: у оваквим случајевима морамо доносити свбј еуд веома 1 онрезно, опрезније него код оних, где је карактер, како се то каже, на длану,- А то је код људи,: којима ии ,.косметика и рад нису изменили иаглед руку. лгч ■

Пролећни капут од меког лебелог штофа, једноставног кроја, с великим џеповима. Широк драгонер на струку остраг, скупља велики набор. Хаљина од вуненог крепа. Торњи део је урађеп по угледу на „кошуљице" са широком пасном, напред и назад. Јако блузира. Сукња има четири дубоке фалте које нису проштеповане већ само препеглане. Еа струку широка тканица, која на тај начин лепо добија примену у тоалети модррне жене. (Модел: Марјана Петровић ученица)

• Свежа јаја, иако су данас јако скупа, врло су хранљива. Најбоље ћете их искористити ако иХј скувате ровпто, нри чему жуманце остаје пресно. О Пре него што почнете са великим спремањем, темељно ишчистите све фиоке. Испразните их потпуно, истресите и очистите од прашине. ставите на дно чист папир: све вупене ствари замотајте у новине а све непотребне ствари избаците.

ПЛЕМЕНИТОСТ НА ДЛАНУ Поанајемо прекрасне, на први потлед дивне руке уметника: љихови елеганвди дуги прсти допадају се Фотографима. Неговане руке глумица, гумене руке вајара, меснати нрсти песника и књижевника, мала рука мислиоца — то је све само одећа тих руку, душа њихова није у њиховом нзгледу, она се осети тек у стиску тих руку. И ту врло често увидите зашто вас негована рука превари, кад је помоћу салона за улепшавање ослобоћена разних основних непријатних оообина, којима је пре обиловала: не-

РУКА МАЛА И ВЕЛИКА

Тешка, рука не изазива повереше, а,1 и . ицак. то може бити шапа доброг беркардинца који ће вас извући из снежне олује. Ручица мала, нежиа, на први поглед је најсимпатЦчнија алп ипа.к то .може бИти шапа Мачке кбја ће у погодном тренутку пустити нокте. Н(! од изгледа. бд стиска руке зависи. Лака рука може бити исто тако тглика као и мала. Клизи ли по ' вашем длану као да је стављена на ватру, причувајте се! Али исто тако нааите и на руку која се залепи ва напг длан као да ће у њему да се настани за вечита времена. Ваша сопствена рука (и она може бити зла не мислите да сте ви најбољи човек нод сунцем) једноставно не подноси другу, која. јој је несимпатична: ваша рука проговориће сама, не смете на њу утицати. А верујте, ваша рука има искуства и говори увек истину! Само абог тога људи приликом упознавања пружају једно другом руку. Да би се боље упознали. Само зато се заљубљени држе 8а РУке да би се уљуљкивали сазнањем да су једно другом блиски, Правична рука способна је и поред макакве деформације, било да је произведена радом или косметичким средством, да напина прави карактер пружене руке. Пружи ми руку а ја ћу ти рећи какав си! Од моје руке најбоље ћеш дознати. какав сам ја, иако бих ти речима о себи напричао много лепих ствари Н Д

# Једном недељно свака домаћипа треба себи да д& једно слободно по подне, које ће употребити било за куповину по вароши било да иде у посете пријатељинама. Овај одмор од свакидањег домаћег посла освежпће домаћипу и ићи ће у прилог њеном добром расположењу.

# Малој деци дајте да се ставе на домаће ципеле гумени ћонови. Неће се клизати на паркету или леуму и на тај начин неће