Male novine

благодејањ^ ће тећи од 10 Септ.;м -' службе; за цариаика шабачке цари

бра ове године, Као шт > је већ цоанато, благодејаше је 600. динара и на то благодејање имају араво само ђаци историско -Филолошког Факултета. * Фабрнва палидрваца. Има скоро годину дина како се ».вде н;-лази један Белгијанац, који је наме, на да отвори у Београду Фабрику палидрваца; он је већ иодавно нодаео клади молбу тражећи концесију за ту Фабрику и, како смо извеш гбпи, влада ће олих дана решити коначно то питање, а, како велс, биће извесно у корист тога Белгијанца. Башшоте. Као што смо ми већ у једном од скорапших бројева јавили Нароена Бан«а је и нарочитим циркуларом умолила све листове да об јаве, да ие позтоји од унраве никаква иаредба по којој банкиоте од 10. динара у сребру, које су ушле. 1. Новембра 1885. год. у саобраћај, ггрестају да вреде од 1. Декембра ове 14јдиае.

ДОМАЂЕ ВЕСТ И — Као што нам јављају из Жапца 28. ов. м. извршена је ,см1»тнл казна ва брду Муселинском над разбојкицима Видаком Сокићем Ђорђем Марићем и Ђурђем Недићем, коју је нресуду изрекао поротни суд а касациони еуд одобрио. % — Даље, из Шапца нам јављају, да је Краљева комисија за срез цосаво-тамнавски свршила избор повереника и то у општини Д брчкој 23. о. м/у оиштини Јаловичкиј 24, у Владимирачкој 25; а у Риђакама 26. о. м. У овпм онштинама, кико аеле изабрани су људи из све три партије у реду и по закону.

ТГЈХЉ~С}-ШЈЛ.'&1

СУ1УЖБЕНИ Г/АСНИК „Српске Новине" од 27. о. м доносе указ којим се на преддог застуиника министра Финанције, министра иностраних дела, поставља: за цариника власинске царинарнице прве клаее по новоме, а да врши дужност секретара у министарству Финанције Панту Јовановића, цариника шабачке цар и нарн и г, е исте кдасе, но потреби

нарнице друге ктасе по новоме, Тодора Бугарског, цариника смедеревске цлринарнице исте класе, по погреби службе; за цариника смедеревске царинарнице друге класе по новоме, Марка Шокорца, царинарника нишке царинарнице исте класе, по иОтреби службе; за цариника нашке царинарнице прве класе но новоме, Петра Николајевића, цариника исте класе у Филијалу царинарнице београдске на жељезничкој станици, по потреби служ^е; за цариника треће К1асе цо новоме у Филијалу царинарнице београдске на железннчкој стцници, по потреби службе, за царвника треће класе ио новоме у филијалу царинарнице београдске на железничкој станаци, Јована Алексијевића, контролора прве класе исте царинарнице, ио потреба службе; за контролора четврте класе царинарнице пласинске, Косту Бугарског, ирегледача четврте класе царинарннце радујевачке, по потреби службе; за књиговођу четврте класе царинарнице в -градишке, Светозара Вељковића, књиговођу царинарнице смедеревске исте класе, но потреби службе; за контролора царинарнице смедеревске друге класе, II тра Рекалнћа, контролора исте класе царинарницв београдске, по иотреби службе; за прегледача треће кдаее царинарнице београдске, Данила Иајевнћа, прегле, дача исте класе царинарнице смедеревске, по потреби службе; за ирегледача друге класе царинарнице заОрешке, Аврама Градиштанца, прегледача нсте класе царинарнице митровичке, по нотреби службе; за контролора друге класе царинарнапе шабачке, Ђорђе Костића, контролора исте класе царинарнице београдске по потреби службе; за магационара пете класе царинарнице митровичке, Љубомира П. Стеванооића, магационара исте клас класе цариварпице шабачке, по потреби службе; за прегледача четврте класе царинарнице Суховог Моета, Боашдара Драгутино| вића, прегледача пете класе царлшарнице бсоградеке; за нисара друге кл. царинарнице београдске. Сретена Благојевића, статистмчара исте цармнарнице; за прегледача друге киасе царинарнице београдске, Нешу Беловића, кисара друге класе исте царинарнице; за статистичара царинарнице београдске, Михаила Крстића, нрегледача треће класе царинарнице Суховог Моста, по молби; за прегле дача треће класе 'царинарнице београдске, Михаила Ђикадија, ирегледача четврте класе исте царинарнице; за

ирегледача пете класе царинарнице београдске, Тодора Милетића. практиканта мннистарства Финанције

ПОЛИЦИЈСКИ ГЛАСНИК Бвоград 28. новембра' Крађа. Ноћу између 26. и 27. овог месеца непознати лоиов, увукао се у авлију Спаеоја Стевановића кројача о»д. и украо: 4 шсшира, 4 џеине марлме и 5 ком. гаћа све у вр, до 50 дин. Притворени , Ноћас су нритворени Рајко Млтић, Данило Петровић, Си меун Дамњановнћ, Цветко Јовановић Маринко Тодоровић, Ђорђе Митровић Триша Тодоровић и Ђорђе Тодоровић сжи због ноћног тумарања; Риста Јовановић надначар, Јозе® Шмит и Карол Бране слуге због нереда, Милан Михајловић шегрт бакалска што је газду подкрао, Ника Марковић и жена му Хрнстина због иијанчења, Јокснн Златић надничар због скитње. Осуђени Пресудама полицијским осуђенм су: Даница Тешић служавка због нереда, Ћира Поиов(1ћ због прошње, Ђорће Илић из Врањића што је коњнма закрчно улвцу, Лазар Даш *овић кзф . што је држао отворену ка®ану, Никока Хаџић иосач због пијанчења, Јоси* Јаровић из Јунковица, Величко Стојановић, Лазар Марковић, Илија СгеФановић и Драгомир Лазаревић слуге због скатње. ЕаЏно. Неко је убацио у једну авлију три кошуље женске завијене у један салФет, којн има монограм ,Д- Ј. Б. и кошуље су влажне сопсвеник нска се јавн кв. палилулсвом.

РОСВЕТА

НАУКА Орнгиналан лек протаву јектнке. РсПас1е11ЈС1е те^1са1 1;1те8 јавља да је нанађен или управо измишљен нов т&чин лечења јектике који, у недостатку доказа о потпуном дејству, што се има тек истраживати, има бар ту двогубу вредност, што је оригиналан и што се лако може употребити, на па и у иутовању. Цео тај лек састојн се у овоме: иросто кувана сланина у млеку. Та мисао није потекла од једног руског лекара, као што се у почетку мисли

ло. Са виспе страна јавља се да су пробе са таким лзчењем чињене дале необично велике успехе, Лекари, који су тај лек употребљавали код својих јекгичавнх пацијената тврде, да носле неколико дана таквог лечења, тежина болесника иостаје већа, кашаљ се умањи, избацивање се ублажи и апетит дође. У сваком случају, ово средство треба уиотребити код јектичавих, јер не само да је врло јевтнно, но је и савршено безопасно. * Иостање имена Аиерике. — Познато је да је нме Америка дато Новом Свету од једног мореаловца ио имену Америк Веспучије, к >ји је тим украо од славе славног ХристиФора Колумба, за чијим је стопама Веснучије доцније ишао у Америку. Та је традиција дошла од погрешке, коју је учинио каноник Сен-Дија, који је јавио ногрешно да се Веснучије ирезива Америго или Америкус, док у истини беше Алберикус, Албериго. Истина је ово: реч Америка индиског је иорекла и долази од урођеничких наречја новога конгинента. Та реч значи; Земља ветрова у језику нлемена централне Америке, чиме се озаачава: 1-во један ланац планина богатих златом и 2-го једно племе Црвено кожаетих, које се зове Лос, Америкас. Овако тврди један чланака поднесен ту скоро Академији Наука у Паризу. Ако се ово обистини, онда ирестаје оитужба наиерена противу Веспучија, да је своје презиме наметуо за назив Америке.

БЕЛ. КЊИЖ. и УМЕТНИЧКЕ. „Скотска. опаква каква је била и каква је сад," Ту скоро изашло је у Лондону под горњим насловом дело од Дуке Артилског. У оригиналу дело носи назив 8соШп<1 аз 18 \уаз ап<1 а§ 11: 18. То је целокупна историја Скотске оК Феудалне епохд па до наших дана, од епохе кад је Скогска била подељена у Јплемепа и кад се породица Артидска рачунала међу нај богатије у целој Скотекој, о томе и у самом деду има једна нодужа глава. Дего је илустровано.

НАРОДНИ НЕПРИЈДТЕЉ ДРАМА у 5 ЧИНОВ/,

од

ХЕНРИКА ИБСЕНА

превод с немачког.

(настлвАк) С токмаи. (савлађујући се)- Па добро ; нек будо како грађанска воља хоће. Томсен. Бн ли' можда госиодин кмет био тако добар, да заузме нредседничко место ? Гро)ица. (шашнући). Право, прлво! Емет. Из разних познатих разлога морам се захвалитн на тој почасти. Него ми имамо човека у нашој средини, кога ћемо за дело сви једногласио примити. Ја мислим председника друштва кућних газда, господина штампара Томсена ! Разни гласови. Да, да! Томсена! Томсена!

С ШОКМан. (узме евој рувопне н ^сиђе са уввишеног места)Томсен. Кад ме поверење мојих суграђана позива, онда радо пристајем (Ташнаше и одобравање. Томсен ступи на узвишено место). Билинг. ОшшуЈш)- Дакле: „Госиодин штампар Томсен изабран је акламацијом за нредседника" Томсен. Заузимајући ово место, донустите ми, да вам кажем неколико речи . . . Ја сам скроман, мирољубив грађанин, који на озбиљну умереност — на умерену озбиљност много полаже; то зна сваки, који. ме нознаје! Многи гласови. Живео, Томсен:, живео ! Томсен. Ја сам у школи живота и искуства научио, да грађанина ни једна врлина бол>е не краси него умереност. Кмет. Чујмо ! Томсен. Озбиљност и умереност — то су елементи, који друштву могу најбол>е користити. За то ја нашем. ноштованоме суграђанину, који је овај збор сазвао, мећем на срце да се држи граница умерености. Један човен. (код стражљих врат») - Живело друштво умарености ! Један глас. До врага ! Многи гласови. Ст! Пст!

Томссп. Оамо умерено, господо/ Жели ли когод реч. Емет. Ја молим за реч. Томсен. Господин кмет Стокман има реч. Кмет. Пошто сам ја, као што је познато, у блиском сродству с нашим лекаром, кога се цела ова ствар тиче, то би мени најмилије било, кад не би морао говорити овде. Али мој положај нрема бањском заводу и брига о животиим интересима ове вароши приморавају ме, да изнесем један предлог. Ја држим да ни један од сакуиљених грађана не жели, да се и даље шире сумњиви и неистинити гласови о нашој бањи и нашој вароши. Многи гласови. Не не не! Ми то забрањујемо ! Клет. За то нредлажем : — Овај збор не допушта бањском лекару доктору Стокману, да чита овде своју расправу о стању наше бање. Стокман. ( ра здражен). Не допунгга! Шта, шта ! Јоваика. (кашљући). Хм ! хм ! Стокман. ( ДО лазећи К себи). Добро, дакле немојте допустити ! Кмвт. Ја сам у мојој изјави у „Народном гласнику" разјаснио целу ствар, тако, да сваки паметан грађанин може лако разумети у чему је ствар. Из те изјаве види се, да