Male novine

БРОЈ 9

ВЕЧЕРЊИ Београд, Четвртавз 5 Јануара 1889

ГОДИНА II.

ИЗ ШИ ДВАПУТ ДНЕВНО ПРАЗНИКОМ И ПОСИЕ ПРАЗНИКА ЈЕДАНПУТ

ц к к д

на годпну на по године на 3 меоеца месечно . .

12 дин 6 дин 8 дин. 1 дин,

МДЛЕ НОВИНЕ

претмата ое ШАЉЕ мвдедијану и КиМПАНОВИЂ У Београду Обилићев венац бр. 1 и Васвна јх. бр. 6. Можв се иретилатити и код евију ношта т Србији ЦЕНЕ оТТАСИМА На првој страни од речи 10 пар. д., а на четвртој од петит реда 10 пара динарски.

1Е РЕТ1Т Ј0ШША1, ДНЕВНИ ЛИСТ ЗА СВАКОГА Ш1ПШ 2Е1ТШТЕ

ИЗЛАЗИ и иоСЛЕ 1ЈР13Б Ј1Е1

ЗА СВАКО ОГЈ1АШЕЊЕ ИЛАЋА СЕ ДРЖ. ТАКСЕ 20. II. ДИН.

■ НКЛШ ОГЛАСИ по погодви-

РЕ

Признанице смо дали разносачима, с тога молимо, да им се положи иретплата. Уредништво, администрација и експедиција Басина улица број 6.

УПИВНИЦИ КОЛАРЧЕТО БОЈ има добар ручак са че тири јела за један динар. 7—20 (ч. н. у.)

ЕУПУЈЕМ ДОБРУ КРАВУ ЗА МУЖУ. ПРОДАЈЕМ дебелу за касанницу и добру јуницу за приплод Јавити се уредништву. 1—3 Поа КруиежевиА.

ДВЕ СТОТИНЕ АКЦИЈА КРА ЉЕВСКЕ АКЦИОНАРСКЕ штедионице продајемо и на мање. 2 Јануара 1889 г. Краљево КнежевиК и РадовановиК: 2- 10 ч. п.

КААЕНДАР Православни: 5 Крстов дан Католички: 17. Антоније Сунде излази: у 7 час. 38. м, пр. и. залази 4 час. 42 мин. Ирва четврт 12 у 5 часа 19 мин. у вече.

К У Р с

Дукат Напо 1г-о

5 69 955

ДНЕВНИ БИЛЕТЕН 4. Јануара 1889 умрли Теша син Петра Татићи. Борисав, син Ворисава Сандића. Јор-^тија Мађаревића мртво рођено дете.

РЕД ПРИМАЊА ПО МИНИСТАРСТВИМА Мин. унутрашљих дела: Сваки дан нрв подне од 9 и по нас до 12. и по подне од 4—5 часова. Мин. иностраних дела: четв^тком од 11—1 часа нре подне. Минист. војни: сваког дана од 11—12 час. свм недеље и прааника. Минист, правде: Сваког дана од 9 и по часова до подне. Миннст. грађевнне: ' ваки дан од 11—12 часова пре подне. Мин. просввте ■ цркв, деда: Штком Од 11—12 члс пре подие. Минист. привредс: суботом од 3—5 но подие Минист, Финансије: Уторником и петком од 10—12 нре подне.

РЕД ЦЕНЗУРА П0Н0ВЧАНИМ ЗАВОДИМА Привелигована народна банка: Понедељак, среда и и етак. Београд. кредитни вавод: Уторак и петак. Задруга за међусобно помаган.е и штедљу: Понедељак н четвртак. Српска кредитна банка: Понедељак, среда, петак а субота.

ВЕСЕСИН1

БЕОГРАДСКЕ ВЕСТИ Добила. — Чујемо, да је г-ђа Катида Петровићка, учитељка овд. добила други агодитак од 10.000 дин. срис. држ. лоз. * Позориште: Пародно: сутра 1гоберт ђ 1во, драматвсана легенда у пет чинова с невањем од Холтаја; Врачарсво: сутра у вече у 8 час. Граничари, од Фрајдрајха, црта из граничарског живота у 3 чина с певањем. Цена 60 и. дин. * Постављен — Г. В. С. Сергијев, први секрвтар овдашњег руског посланства, ностављен је за камер-јункера Њ. Велич. цара руског. Биће саобраћаја Између Београда и Земуна, и ако се Сава и Дунав за мрзли биће локалних возова који ће онет одржават^ саобраћај. Из Земуна први воз долази у Београд у 8 час: изјутра, а враћа се иосле 40 ммнута а други воз°полази из Земуна и враћа се у 2 и 40 минута по подне. * Одиста украли — Јуче смо јавили, да су Браћа М. Поповвћи прештампали једну комипзицију нашег г. Даворина Јенка, али смо сумњали, ну сад смо уверени да је то истина и да је та композицшја „ Черго моја чергице и коју су они још изнели на углед у својем дућану. Е, ово је већ и сувише. Та ова „Сриска" браћа, товаре дрско на се грех за грехом, и то на очиглед на пропаст Српства. Нема „Браћо" код нас тако „муле" а нисмо ни ћорави да не видимо ваше ујдурме спрам српства. Мало вам је што сте нам из далека срце пара-

ли и срамотили, него сте сад дошл* и овде без икаквог права на то.

ДобрОТВОри. — Г. Димитрије МилојевиА трг. овд. поклонио је Народном Позоришту на нову годину две дијадеме, украшене лепим каменовима четири гривне и једне паФте, врло згодне за сценичке потребе г 1 < Милојевић је и лањске год учинио леа дар позоришту. Ми, а и цело српство захваљујемо г. Милојевићу на његовој племенитој дарежљивости. * Јавно иредавање — У недељу 8. ов. мес. држаће у дворници Велике Школе г. иро«. Сима Лозанкћ јавно прсдавање „0 светој вештини и алхемији*. Како ће и ово предавање бити у корист сиротнћх ђака Вел. Школе, то се умољава поштов. грађанство, да га изволи у што већем броју носетити. Улазницб стају 50 п. д. и могу се добити у свима књижарницама, а и на каси. * Јавно предавање. — Г. Андра Фи липовић држаће на Богојављеље 6. ов. мес. код „Хајдук Вељка" јавно аредавање о Даг}Ж"низму или десцендентној георији. Почетак у 3 часа но подне; улазна цена 50 □. дин. Ово је предавање у корист два ђака учит. школе. Улазнице се могу добити у крижар ницама г. г. Ј.Ј Аћимовића, А. Пурића и Петра Ћурћића а у вече на каси. Како се ово предавање, норед, своје занимљивости и важности, тиче сиромашних ђака мислимо, да није иотребно, да га ваздан препоручујемо, већ ће поштовано грађанетво само то увидети и посетити га

ПОДЛИСФАК

Т Р 0 В А Ч НАИИСАО Ем. Габорије превео Ж. А. Рашкови^

(наставак)

(4)

Ове вечери Маргшз се одмараше у наслоњачи крај камина. Беше сањив услед дугог седења прошле ноћи, а картајући се без среће целог дана. За то му није било нријатно изненађење, кад послужитељ тихо огвори врата и пријави г. Др. Д-Убрај. Маркиз је био толико пажљив да не ода својуљутину због свако изненадног узнемирава . Устао је нривидно радостан и пошао да дочека таста. После обичног руковања и поздрава унита га : „Боже мој, господине да се није што необично десило, да у ово доба доведе овако мирну личност у моју кућу? Сматрао бих за

срећу, кад би тако бил^, те да вам се ја са целим имањем ставим на расположење." Поручик полиције није одговорио. Полагано спусти се на столицу према Маркизу и поћутав неколико тренутака, као да се мислио, рече: „Верујте ми, господине, да ми је врло тешко говорити с вама о ствари, за коју држим, да доноси срам и поругу мојој породици. Дошао сам да говорим о мојој ћерци." „0 мојој жени?" „По несрећи јест. А и о каваљеру Сан-Кроа". Маркиз изгледаше као човек кога грде а нема прилике да се измакне. Уздахнуо је и упита: „А шта је сад опет сиромах каваљер учивио?" „Шта је учинио," одговори Д-Убрај, „нико није толико слеп као онај, који неће да види, и ви чини ми се припадате тој класи људи. Каваљер Сан-Кроа злоуаотребљава ваше новерење, а моја ћерка, твоја жена, је његова саучесница." „Варате се, господине." „Ја сам потпуно уверен." „Па, шта да радим по томе?" питаше

Маркиз нестрпљиво. „Каваљер Сан-Кроа је мој пријатељ и најбољи човек на свету. Дуго времена сам га у војсци нознавао, довео сам га и у кућу и нреставио га мојој жени. Из почетка га је мрзела, али је доцније осетила занимљивост у његовом разговору пошто је пун досетљивости, и тако ми Бога поред моје жене и мога пријатеља сматрао сам се најсретнији човек на земљи." „То ће рећи, они су те у договору заједнички варали." „Та ко сме ми казати, или боље рећи да ово пријатељство прави шкандале, и с тога сам морао одбити каваљера од моје куће и сад се осећам усамљен. Зар то није доста?" „Не, морате пазити на вагау жену !" „Срамота, господине, зар хоћете толико да ме вређате, те да постанем љубоморан према мојој жени. Разумете ме, да имам у њој неограничено поверење." „Она вас вара." ,,Допустите ми да сумњам, ја верујем само оно што видим." Поручик полиције љутито лупи песницом. „А кад бих вам ја доказао," рече и устаде, ,,кад бих вам показао