Male novine

може пођи за нода сата. У овом пољу нађо Махмут паша Бошка Греговића, са још неколико чобана, те им узгред ноћера браве и њих свезате одведе и на ријсцц „Жељезници"' погуби. Више овога поља бијели се манастир Градиште, посвећен успомени еветог 0. Никодаја. Манастир спада у селу „Буљасици" на узвишсном кршевнтом бренсуљку више непресушног извора званог „Чунапида''. Своје име носи по некаквим грађенима, који су се, како народно предавање гласи, ту налазили нрије основања манастира. На иеточној му страни „Кнежина," земљиште с кућама и лијеним воденим изводом; *) на западној Ђурђево брдо, које је, као шго привилегијс гажу, Душан силни цар Срба, даровао свом протовистијару „Радичу Миковићу," а на ком се примећују остаци неких грађевина; на јужној село Кулудеровац, а на сјеверној нареднле се куће села Буљарице. С њега је врло лијени

л'р« ј пргстолг господг аштјчк?, са молбом, да не би почем на ове земље намјсжШла скоегд зжонд," него да им дозволи да п:с иадјели манастирима Прасквпци и Градишту. Новједа се да им је за успјех пошла у прилог и та околност, што су у дотичној молби изјавилп да је манастир Градиште као Филијал ротачки у ираву насљедетва, а да га манастир Прасквица, коме је криљ Милулутин годиие 1307. иотврдио запнс; којим му је Краљица Јелена даривала нска села, као најстарпји у опћини манастир, застуна. (НАСТАВИЋЕ СЕ.)

МАЛИ ПОДЛИСТАК

ДВОРСКИ К А П И Џ И К*) V. (13) — Свакако, ирема једном Ганку, иогдед на море, Надлушко поље и ци- једном Катићу, једном попа Данилу јелу околину. " и другим ирвацима овога ранга, главии ,, • одбор не може излазити тако одсудно Лнстпне овога .манастира, које ои ј 1 ■ „ л 1 ' Ј -са св01им захтевима, као што може нам разоистриле његову прошлост Ј ' „ 1 ' код других иосланпка — одговори г. нронале су мислим при краЈу седам- т Ш! Јд 0внћ наестог стољећа, тер ее, негдјс тада, ' . _ . Сава (Јчшшћ, Архимаидрнт с Очнни- Д ок Ј0 г - Гаушановић ово говорио ћа из Црне Горе, с братнјом уједно, к Р г1Љ га је гледао нстремице Кад 1. 1аједни.м .^ннемом жалп управитељетву ушановић сврши краљ га упита одпаштј^овеком. да му једне бурце ноћи С УД Ц0: напа-јп манастир лупежи т еусјед- — Збиља, г. Таушановићу, хоћете них опћина и.;ш Црне Горе н да су ли ми казати отвореио што ћу вас манастпр в б|-абожич«ски'*' иорушили н упитати: мислите ли ви да ли су опл.ачкали тако. да ни „књмге." није- Катић, Ганко и н>ннн другови искрени су цоштођели ;:: ). Но ииак .навсшћсмо у евоме раду у уставотворном одбору? колнко смо моглп дознати. — Незнам.како да разумем то пиНа основу погубљепијих старина, .ташо, Велиаанство . Ј има иредањо да је маиаетир Градиш — Пнтање је проето: да ди ће ова те оеноват годнне 1116; друго, да јо господа искрено номагати у скупштп био Филијал велике лавре дечанске ;■ ни оно, што ее прими у уставотвортреће предањс гласи, да је манастир ном одбору — речо краљ. Градпште Филијал задужбинп српске — о»0, за што и они лично гласају краљнце Јелене еуируге Стевана У- без сумње ће иомагати, али њин је роша нрвог, а кћере Балдуина друго- ПО ложај лак, са чим год се не сложе, га иошл,едњига латииског цара у Ца- 0 јш могу свој глае дати нротив, а риграду**). Ио сриским сноменицима Таме задржавају нраво, да послс бране Градиште је Јелена даривала Вогоро- своје гледиште у скупиггиии — ириопчниом маиастиру коју је она с бо- мети г . Таушанови!.. гобојажљивим : сином краљем Милути- т и схватан.е неправилно.

,, . „ чланове. гтац у еку славе и оогаства. тт „ Г п Ј Ј •' На ову примедоу краљеву г. 1ауМеђу даровштинама краљице Јеле- јцановић слеже раменима. не манастиру Гцу, еиадале еу земље — Велите тако би требало да буде, У Г Р 1ШП Ч П паштровској, у Падлушком аш так{) д , те? _ 1ф1Шет и нољу, до дијела, нри сјеверној стра : аљ _ ни, који је Душан касније кад и по- ,, "... , „ гр Т Ј ' ,, . Таушановић опет сдеже рамеменуто Бурђево ордо, даровао Мнко- Ј 1 вићу. Ротачко браство кад је додазнло нтш на своје земаља понијевало је у мана- — Па жта мисдите, г. Таушановистир 1'радиште. и ту до. пот]>сбе смје- ћу, шта би хтелп ти људи; штахоће штало илод са земаља ; и народно • тај Ранко , тај_ Катић и остали, кад предањс гласи, да се оно тим служп-! н еће Уетав, који ће се овдс израдити ло као Фплијалом свог манастира. п0 општем сиоразуму и договору, Али кад иод унлнвом силе химбенога; Шта мпсле они? Да ме^ терају у крајЛава млетачкога, при нгуманству Сс- н °ет, да виде докле ја смем ићи и раФима Поповића, родом Паштровића, на што се могу решити. Ва знаДу наде днвни оглашени манастир, Ротац, ли они, да бпхјасутра могао ностати Паштровићи пошљу своје „шшапгад- У један мах и иајвсћц апсолутиета и највећи демагог. Мпсле ли да ја нс бих умео говорити са сељацима и иОча је вода далсјм од манаетира около стаћн им оно што се њима највише два километра. Народно иредаваље гласиане- , ... ки га ашмеови подкрвјеол.ују, да је ова вода ДОнада. Ј>ад ои\ Ја радио онако, некад доведена била иа гурлама у манаетир. ! као ШТО радб ТсТ ГОСПОДЕ, Ј <Т ОИХ -СуЈа еазг вријеме ецоје уираве у маиаетиру, тра могао 1Шати рул»у • за СС. ЈеСГ тражио пут којим је вода доведена била али таК у руљу г. Таушановиву, КОЈа би ми није иошло за руком да га на1,ем. Али и- ^ Ј 1 • . Г, пак поред с „ и ј у тек .кои ношло Уи је оатинама Јурила тога истога Ранка са руком да исту 13. Марта 1883. доведем у и Катнћа н остале њихно другове. манастир. Она се кроа зид од куварнице сли- Али ја ПОМИШЉам шта ће бити НОСЛС јева у каменипу, а из каменице точи у врт : тога ј ;х мислнм на будућнОСТ ОВС земљс под прозорима на СЈОверпо.! страпи- ' Ј " Краљ сс намршти н устаде. Нзгле*). Иренис овога писма остао је иоелије д а0 ј е узбућеН. НаСЛОНИ се на СГО II мене у манастиру Градишту, али кад сам га -г , касније одовдје за кљижевну употребу тражио У п Р е ? оглед . 1Г Р ав0 У г. Таушановаћа. није се могао ннКи! Старине трсба да чувамо : Ј ако ЈС СтаЈаО НСКО време мнрио и и значајност им по васлузи ццјенимо! Миковић **). Ка1оИс'ка сгкуа 16. ***). Фарлати И Бас, VII, 13. 68. .Нуби- Д» говорим с вама искрено. У вашој ша, ирипов, У. 83.

непомично, па онда на једаред от поче: Чујте, г. Таушановићу, ја \оћу

А. Мајков. „Иетор, Срп. народа" 23.

*). 1!иди број 288.

странци мало је људи који знају шта \оће управо и који се одиста држе иартиеког нрограма и раде за неко начело. Без ласкања могу рећи, да у тај маленн број убројавам на нрвом месту вас, а ласкам себи, да се с тим људима могу споразумети. Чим сам се решио, да дам земљи Устав ширп и слободнији но шго је садашњи, ја сам већ знао, да се ту морају чинити извесни устуициЈ, па сам још у нанред вољан, да у извеснпм и.ггаљима попуштаму онште, да уставна права народна знатно проширим. Алн, нонуштајући сам, ја с иравом тражим да тако исто искрено и ноштено ноиустеи странке, а нарочитоетранка радинална. Ја тотражим с правомјер сам узео иницијативу у овоме нослу. Преврните историЈу, колико ћоте наћи владалаца који су овако искрено изашли на сусрет жељама партпеким или како ви то обпчно велитс, жељама народним. Не 6 ој'им се да ће ме повесница осудити, да сам био глув спрам напредне струје мога доба. Али излазећи на сусрет вашим жељама, нресто п о д н о с и ж р т в е за кој е с правом тражи у накнаду бар то, да ее иоштује оно, што се заједтшчком погодбом утврди. Нрема томе ја имам нраво да за\тевам од вас првака радикални\, да ми гарантујете да ће кроз скупштину нроћн оно, на што се овде у уставотварном одбору споразумемо. Ј'адикалнн прваци то мп Дугуј у, а и ви с њима. Можс те ли,' дакле дами јамчите зато г. Таушановићу? Наета кратко ћутање. Г. Таугнановић се ирсдомишљао. Краљ оист узе реч. — Да би вам било јаснијо, ево мога за\тева: у одбору да се сиоразумемо ноштено. да застунамо отворено сваки своје гледишге, да се за своје назоре боримо реч.ју и убеђењем, али оно што одбор једном доносе и закључи, то да је обавезно за све чла; ново и преставници сваке странке искрено да заступају ту ствар у скупштини и да јамче за њен уене\. Налазите ли да је мој за\тев умерен н онравдан? Ј\ Таушановић ма\ну главом и рече: !— Налазим, 1'оснодару. — Обећавате лп да ће те га свуда нодуиирати и јамчнте ли за његов усне\? -— унита краљ брзо. Г. Таушановић одговори: — Што се тиче помагања — помагаћу, али, за успе\ не могу јамчитн. — Има ли међу ирвацима људи, којн мисле као ви ? — упита краљ онет брзо. — Има — одговори г. Таушановић Наравно да има Пеличанство. Па шта Фали вама н тнм вашим људнма да иматс превагу иу клубу н у екунтнштини, свуда? У онште Вгга <г>а| ли вама па да будсте шеч> у странци, али такав шсф , такав воћа, чија се реч безусловно слуша и чије је мњеље заповест за свб остале чланове? унита краљ. (Наставнће се)

ТЕЛЕГРАМ Парт. Дедијанис изјавио је изасланицима критским, да се критско иитање не може решити без дозволе сила. Треба, веги, мијшим иутсм тежитн решењу овога пнтања; он, Делијанис, жекеО би састанак једног новог конгреса, да би се могао заузети за ствар Крићана. Цартрад. Грчки посланик Маврокордато дао је оставку. Како се говори, ово није само ироста Формалност, изазвана иромеиом кабинета у Атини.

Царшрад. Због тобожног удела у јерменеким иемирима ухапшен је но други иут у овој недељи Вахрем беј Дадијан, зет Сечењи паше и синовац државног подсекрвтара спољних иослова Артин паше Дадијана. Држи се да је ово хашисње последица једне неоеноване денупцнјациЈ *е.

КЊИЖЕВНОСТ Уредништво је добило на приказ ове књиге и листове: Учигељ. свеска за авгусг и сонтембар. Урећује Милош Велицки. Садржај: I. Члановн учит. удружења; 2. Говор II. Р. ПоновиКа при отварању VII. учиг. скупштине; 3. Беседа на нарастосу пок. Ј. Гавриловику: 4. Поетање представа н иојама; 5. Сненсер и Кант о моралу; 6. Зборисање: 7. Правила учит. удружења; 8. Извештаји контролног одбора: 9. Резолуција донесена на VII. учнт. скупштини; 10. Преглед рачуиа касе уч.' удружења; 11. Спира Камперелић; 12. Члановима учит. удр. и свпма срп. учитељнма ; 13. Постављање и премсштаји наставника основни\ школа: 14. Одговорн уредништва. ЧУЈЈЕ ДОБРИ ЉУДИ Спромашна сам жона. Имам добру швајцареку краву и мало имања од тога жнвим! Највећи ми је ири\од од млека крављег. Крава је добра н даје доста млека и скоро нреко целе годнно. Имам ту краву већ седам го дина. Али ово је већ трећи нут како крава остане е/геона, донесе теле до на месед дана пред телење, на се онда изјалбви — отсли недоношче — Ималн добра човека кој'и би знао лека ово.ј невол.н, да ми сиротној номогне. ДРУШТВО СВ. САВЕ захвалност Наузпмањем г. Јов. Алекеијевика,. царинара на овд. жедезннчкој станици, Иало јо, од меееца авгуета до данасДпрн исто.ј царинарницн прп\ода у (жтосавску кјтију 326 Дин. На ово.м племенитои и натриотском заузимању, Друштво Св. Саве нзјављује г. Алекеијевићу усрдну захвалност. ДССБр, 1007 22 окгобра, 1890 у Београду.

Влагајнш: ^их. Јозанавић

Председник Друштва Св. Саве Св. Николајевић.

с.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА

Дворови каииџик неће се иреттампаватл у васебну кп.игу, ВиКе га још у 0 бројева. Лосланици на тадаши.ој скупштини најбол.е 1.с ценити ствар кад се сет.е тадашк.ег држан.а инћар-КојИног.

—~-^ЛЈ-ЛАЛАЈ\АЛ.1^ ИЗВЕШТА Ј Сгап .с- воде код Београда -23. Октобра 18;>0. Код главие царинарнице 4.71 м. Нролаа испод моста желеаничког 0.29 м. Вода долааи аа иоследи.и 24 сата 0.24 .н 1 ршШ ^♦♦♦»^. -2: